Какво дете отглеждате – орхидея или глухарче?

Книжният пазар изобилства от книги за родители, които се надпреварват да предлагат различни философии, методи и съвети за отглеждане и възпитаване на децата. Аз лично изпитвам дълбоки съмнения в ползата от тях, тъй като почти винаги ме карат да се чувствам неподготвена и виновна, че не съм знаела всичко това предварително.

„Детето: Орхидея или Глухарче“ (изд. „Софтпрес“) е чудесно четиво за родители, които осъзнато и целенасочено искат да са възможно най-информирани за развитието на децата си. Родители, които се интересуват не само от физическото им здраве, но и от психическия и емоционалния им свят.

Всичко започва като въпрос на общественото здраве в САЩ, когато учените се питат защо здравните картони на някои деца са дебели като „Война и мир“, а други са като тънички книжки. Книгата е разказ именно за пътя на д-р Томас Бойс и неговите колеги в търсене на отговора. А той е твърде любопитен.

В резултат на проведени тестове и изследвания, излиза интересна връзка между биохимичната реакция на децата (нива на кортизол и отговор на системата „бий се или бягай“) и тяхното здравословно състояние. Тези със силна реактивност на стрес имат и силна чувствителност към заболявания. Това означава едно от двете: или тези деца боледуват най-често, или са най-здравите измежду всички изследвани.

Откъде идва разликата? От средата, в която биват отглеждани. Оказва се, че има пряка връзка между чувствителността на децата към стрес и неблагоприятни житейски обстоятелства (насилие в семейството, тормоз, загуба на родител, развод, т.н) и здравето им.

Д-р Бойс избира да нарече силно реактивните деца орхидеи по аналогия с тези чувствителни и капризни цветя, а слабо реактивните деца – глухарчета, които подобно на името си могат да виреят почти навсякъде. Ако вече започвате да се питате вашето дете към коя категория спада, ученият съветва да не забравяме, че тези две цветя са метафора за нещо, което всъщност представлява спектър и малчуганът ви можете да се намира някъде между двете крайности.

Друг важен за д-р Бойс акцент е, че не бива да приемаме орхидеите за уязвими и неспособни да се справят с предизвикателствата на живота, а глухарчетата за устойчиви и имунизирани срещу стреса. Според него уязвимостта е чувствителност, която дава огромен потенциал на детето орхидея за щастлив и изключително успешен живот, ако то попадне в положителна, подкрепяща го среда.

Усещам въодушевлението ви като родители, че не всичко е изгубено и все още имате шанс да повлияете положително на бъдещето на потомците си. Ако от „Детето: Орхидея или Глухарче“ обаче очаквате практически наръчник със съвсем конкретни стъпки как да отглеждате оптимално детето орхидея, вероятно ще останете леко разочаровани. Д-р Бойс не изпада в конкретика, а дава 6 по-общи препоръки:

  1. Дневен режим – създаването му смекчава влиянието на стресиращите житейски промени, а познатите рутинни действия са спасителни „котвички“ в ежедневието на чувствителните орхидеи.
  2. Постоянна родителска любов и внимание –  подкрепата на дори само един възрастен може да окаже трансформиращо влияние върху живота на детето. Тук добрата новина е, че благотворният ефект на споделеното с родителите време върху поведенческите и емоционалните проблеми на децата се увеличава в тийнейджърските години.
  3. Разпознаване, приемане и похвала на специалните умения и силните страни на децата си орхидеи от страна на родителите.
  4. Търпение и свобода – децата орхидеи силно се влияят от оценката на своите родители, затова е важно възрастните да приемат тяхната нежна същност и да не ги натоварват със своите амбиции и очаквания.
  5. Баланс между защита и провокация – мисията ви не е да опазите своите орхидеи от всяка възможна неприятна ситуация, а внимателно и контролирано да ги провокирате да излизат от зоната си на комфорт и да се учат да се справят със стресови ситуации.
  6. Силата на играта – родителите, които приветстват игрите на децата си и участват в тях, поощряват една добра практика.

Книгата е прекрасна отправна точка за родителите да наблюдават децата си внимателно, за да преценят към кой край на спектъра орхидея-глухарче принадлежат. Д-р Томас Бойс е изпълнил книгата с множество интересни примери от своята практика на педиатър, както и от личния си живот (като дете и родител). „Детето: Орхидея или Глухарче“ е увлекателно четиво и за възрастните, които се интересуват от научните изследвания, чрез които прибавяме все повече знания за това какво движи децата и ги води до житейски успех или провал. Особено интересна е главата за предаването на придобити поведенчески характеристики между поколенията чрез епигенетични процеси. Ако това ви звучи твърде сложно, не се притеснявайте. В края на книгата е поместен кратък речник, а резултатите от по-важните изследвания са онагледени с графики.

Книгата излиза в превод на Невена Гоцкова.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.