Какъв съм „АЗ“ и какво ме прави такъв

Малка, квадратна, с твърди корици. „Аз“ на Филип Вехтер (изд. „Прозорче“) е всичко друго, но не и обикновена книжка. Тя е откровение, ръководство за употреба на живота, начин да опознаеш детето – до теб и вътре в теб. А е и чудесен подарък за малки и големи!

Героят е мечок, който разказва как възприема себе си – с по едно кратичко изречение, с илюстрация, която говори без думи. Какъв съм аз? Какво умея? Констатациите на мечока приличат много на разсъжденията на всяко дете: „Аз много се харесвам“, „Обичам изненадите…“, „Владея много езици“.

Освен очевидните възприятия на децата, авторът е уловил и онези умения, които са присъщи на малките, но са по-скоро забравени от възрастните: „Радвам се на малките неща в живота“, „Не се боя от нищо и от никого“, „В световните столици се чувствам като у дома си.“…

Привидно опростена, книгата всъщност разкрива пред читателя множество лица и предлага различен подход при всеки следващ прочит, при всяка смяна на отправната точка. Тя може да бъде използвана като средство за обясняване на чувствата на малкото дете. Може да послужи и като метод за обсъждане какво е присъщо на малките и какво – на големите.

Тя е и философска разходка между детството и зрелостта, в която възрастните ще открият какво са загубили по пътя и какво трябва да изискват и ценят у малчуганите до тях. „Аз“ на Филип Вехтер е книга за живота и за онова, което ни прави пълноценни личности, придавайки смисъл на всичко, което сме – приятелството.

Докато следвах мечока, книгата много ми напомняше на други любими издания като „Когато искам да мълча“, „Ангелите пазители“ и „Блок № 4“ (изд. „Точица“), които под повърхността си крият много пластове, чакащи да ги отключиш при всеки следващ прочит, при всяко следващо разсъждение над изреченията от по няколко думи. Защото думите са онази магия, която не само ни кара да изпитваме емоции, но и да израстваме, докато търсим смисъла.

Илюстрациите в книгата са прекрасни и също са дело на Филип Вехтер. Заради тях тя е отличена с награда за най-красива детска книжка за 2004 г. на фондация Buchkunst, Германия.

Автор: Вал Стоева