Как в гората победи приятелството

Българската детска литература безспорно е в своеобразен възход. Писателите и илюстраторите ни стават все по-смели в изказа и темите си и все по-любими на малките читатели. Всяка среща с нова българска книга е вълнуваща! Най-новото ни попадение е „Съли, Съсльо и нашествието на Горностая. Коварният план на господин Кривич“ от Димана Гуляшка и изд. „Кибеа“.

Съли и Съсльо са млади съсели, влюбени от скоро, но с намерението да изживеят живота си заедно. Случайно или не (защото, когато един съсел е влюбен, вижда красотата във всичко) скоро намират най-чудесното от всички места, където да направят дома си. След цяло лято копаене, изваждане на пръст и пренасяне на мебели, семейството съсели може спокойно да се отдаде на истински важната задача – подготовката за зимата!

Докато трупат лешници и семена и се приготвят за зимния си сън, Съли и Съсльо дочуват странни шумова откъм пода на килера. Някой сумти и копае, прави си входна врата и очевидно иска да заживее под тях. За тяхна голяма и определено неприятна изненада, новият съсед се оказва…невестулка. Съселите са ужасени, но скоро разбират, че Мъсти Уизъл не е като другите невестулки. Те бързо се сприятеляват с новодомеца и дори започват да го наричат свойски Горностая.

„Аз съм вегетарианец по убеждение. Мои родители оставили ме сам реша, а мен тъжно ям приятели. Напуснал моя гора, защото всички подигравали се. Разбирате ли ме? Затова не иска страхува се от мен, моля!“

Минава много време, преди и другите животни в гората да приемат Мъсти. Все пак невестулките са зли, хитри, коварни и хищни, та кой е чувал за невестулка-вегетарианец! С търпение, кротост и усмивка, Горностая успява да убеди всички, че е добър и верен съсед и жител на гората. Всички, освен един – сприхавия и саможив язовец (Кр)Ивич. Язовецът е толкова подразнен от неканения нашественик и от радушния прием, който му се оказва, че решава да скрои план и да изгони Мъсти от гората завинаги.

„И кой ще е спасителят? Позна! Аз! Ще се появи големият, добър язовец и ще ги отърве от лошата невестулка. А аз ще искам само едно нещо. Отсега нататък всички да слушат само мен! Защото съм умен и предупреждавах какво ще стане, а никой не ми вярваше. Вече аз ще командвам.“

Разбира се, както нерядко става, стремежът на Ивич за криворазбрано правосъдие бързо прераства в кроежи за власт. Но дали животните са толкова лековерни и дали ще допуснат язовецът да изпълни ламтежите си?

„Съли, Съсльо и нашествието на Горностая. Коварният план на господин Кривич“ е за всички, които харесват историите с животни и онагледяването на човешки черти и процеси посредством живата природа. Наред с интересната приказка обаче у мен остана усещането за нещо, което липсва, а може и да е било в повече. От романа би се получила чудесна театрална пиеса и структурно книгата наистина ми напомня за постановка. Героите са ярки, силно индивидуални и носещи съвсем характерно излъчване. Илюстрациите на Людмил Методиев са добро допълнение към текста, оригинални и специфични. Вероятно обаче, с оглед цената на книгата, е редно да спомена, че носят повече оригиналност, отколкото принос към цялостната история. Макар и симпатични и наситени, така че да пресъздадат всяко действие в книгата, точно индивидуализмът и излъчването на отделните герои не са уловени в тях.

Несъмнено немалко деца биха намерили любими герои сред деликатната Съли, верния Съсльо, хладнокръвната Кърта, неустрашимата Храбра и верния на принципите си Мъсти Уизъл. Ако смятате, че и у вас има такъв любител на приказките с животни, подарете си моменти в компанията на чудата горска дружина!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.