Как силистренските деца се включват в „Читателска щафета 5“

В последните три кампании „Читателска щафета“, Силистра неизменно е градът с най-много участници. Сред главните „виновници“ за този успех са библиотекарите от Детски отдел на РБ „Партений Павлович”. Ето какво разказат те за включването на силистренчета в „Читателска щафета 5: Патилански приключения“:

„Националната кампания „Читателска щафета” се превърна в  традиция за РБ „Партений Павлович”- Силистра. За пета поредна година Детски отдел участва в „Читателска щафета 5: Патилански приключения”.

С нетърпение нашите читатели очакваха новия автор и неговата поредица. Още със започване на щафетата закупихме книгите, които са включени в нея и ги аранжирахме в отделна витрина. В отдела работим трима библиотекари – Галина Раева, Дияна Георгиева и Светла Ангелова. Прочетохме част от книгите, за да можем да ги предлагаме на любознателните си читатели. Направихме информационно табло за щафетата, плакат и списък с книжки, които са включени в Читателска щафета 5, правилата за участие, флаери и книгоразделители. Свързахме се учители, библиотекари от различни училища и родители, които са наши партньори в идеята да увлечем все повече и повече деца да се включат в инициативата.

Уверяваме ви, че книгите в „Читателска щафета 5: Патилански приключения” подарявят прекрасни мигове на съпреживяване и радост, карат ни да се смеем до насита. На децата, желаещи да се включат в щафетата, даваме по две книжки, за да могат повече читатели да се запознаят с пакостите на малкия Никола, Хенри, Макси, Майлс и Найлс. Първокласниците направиха първите си крачки на читатели с адаптираното издание от поредицата „Малкият Никола” на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе.

Инициативата е смислена и ценна. Книгите са подбрани така, че да предизвикат интерес и удоволствие от четенето. Децата се включват с ентусиазъм и желание. Много от класовете си купиха книжки и четат щафетно в клас и у дома.

Благодарим на екипа на фондация „Детски книги“ за упоритостта и ентусиазма  да насърчавате четенето у децата! Благодарим Ви за чудесния избор от автори, и се надявяме, че в следващата щафета ще бъде включен и български автор.“