Как се пише отзив за книга (практическо ръководство за деца)

Не е трудно да се пише отзив за прочетена книга. Е, в началото може и да не мислиш така, но с всеки написан материал ще ти става все по-лесно. Ето и няколко насоки от екипа на Detskiknigi.com.

1. Направи си план

Припомни си прочетеното и отбележи:
  • Какво се случва в книгата? Кои са главните герои?
  • Какъв е жанрът (фентъзи, фантастика, криминален, романтичен и т.н.)?
  • Какво ти допадна в сюжета? А какво не ти?
  • Ако много си харесал/а някой цитат, маркирай го, за да го включиш в ревюто си.

2. Действай!

¤ Постарай се текстът ти да не е по-дълъг от  1–1,5 страници. След тази дължина читателите в онлайн пространството започват да се разсейват.

¤ Избягвай дългите, заплетени изречения.

¤ Помисли внимателно какво ще напишеш в първия параграф – той „отваря“ твоя отзив и, ако е много интересен, вероятно читателите ще прочетат мнението ти докрай. Може да е свързано с твое преживяване или с нещо, което си чул/видял. Ако се колебаеш как да започнеш, виж някои от нашите отзиви в www.detskiknigi.com.

¤ Не пропускай да споменеш заглавието на книгата, издателството (в скоби) и автора в първия/втория параграф на твоя отзив, за да знаят читателите коя точно книга им препоръчваш.

¤ Направи кратък преразказ на част от сюжета (внимавай да не издаваш важни моменти и обрати в сюжета – това са т.нар. спойлери, които развалят удоволствието от четенето). Имай предвид, че част от читателите не са чували за тази книга и разчитат на теб, за да се ориентират дали ще им е интересна. Други пък са я чели и искат да проверят дали са съгласни с твоето мнение.

¤ Маркирай основните теми в книгата (приятелство, приключения, семейство и др.).

¤ Време за личните ти впечатления! Кажи кратко и ясно какво те е замислило/впечатлило/подразнило и т.н. Ако се затрудняваш, представи си, че отговаряш на следните въпроси:

– Кой от героите ти е любим и защо?

– Беше ли ти интересна историята и с какво?

– Героите достатъчно „живи“ ли са като образи? Виждаш ли някакви несъответствия в изграждането им? (Пример: Пипи е най-силното момиче на света, но по някое време в книгата става ясно, че се затруднява да вдигне пакет брашно. Или пък: Герой е на 25 г., а действията му загатват, че е на 12 г.).

¤ Не пропускай да споделиш какво не ти е допаднало в книгата, ако има такова. Бъди честен, но не и груб – опитай се да обясниш внимателно защо нещо не ти харесва. При негативните коментари е важно да се аргументираш наистина добре.

¤ Ако книгата е с илюстрации, задължително напиши нещо и за тях. Задачата на художниците е много важна и трудоемка – за рисуването на една сцена понякога са нужни седмици. Помисли дали рисунките ти помагат да разбереш по-добре историята или ти пречат. Ако не ти допадат – не се притеснявай и бъди честен.

¤ Финалът! Помисли как ще завършиш отзива си – направи обобщение на текста или кажи защо препоръчваш тази книга и на кого би се харесала. Пример: „Историята в книгата е чудесен подарък за празниците. Ще се хареса на онези, които обичат да пътешестват по света, докато отпиват от чая си на топло.“ или „Ако можех да взема само една книга на самотен остров, бих взел тази, защото е толкова смешна/забавна/интересна, че …“

¤ Ако авторът на книгата има и други заглавия, които харесваш и препоръчваш, изброй ги.

¤ Ако си доволен от работата на преводача, спомени името му. При книгите, написани на други езици, ролята на преводача е ключова – ти всъщност четеш неговите думи. Как ще разбереш, че се е представил добре? Ако има пасажи в книгата, които не се четат гладко и звучат нелогично, възможно е преводачът да не се е справил на ниво. Ако просто се впускаш в четенето на историята и изобщо не мислиш за несъответствия и нелогични пасажи, преводът заслужава отличен.

¤ Можеш да поставиш и оценка на книгата по скàла от 1 до 10, като обясниш защо даваш толкова звездички. Помисли кои книги са изключителни според твоите критерии – те трябва да получат 10 точки. Всички останали книги, които не са толкова впечатляващи, получават по-малко.

3. Провери!

¤ Когато си готов с отзива си, прочети текста няколко пъти. Със сигурност ще откриеш моменти, които трябва да редактираш. Най-напред го прочети веднага след написването. Промени онова, което не ти харесва. После остави текста да „отлежи“ за час-два и го прочети отново. Ще откриеш нови места за редакция.

¤ Когато си доволен от крайния резултат, провери дали нямаш повторения. Редактирай ги, като се опиташ да използваш синоними – българският език е достатъчно богат.

¤ Старай се да употребяваш рядко изречения, които започват с А…., И…

¤ Думите „един“, „една“, „едно“ обикновено са ненужни – избягвай ги.

¤ Задължително помоли приятел/учител да прочете текста след теб. Изслушай коментарите му – чуждото мнение винаги е полезно.

¤ Не допускай правописни грешки! Ако се чудиш как се пише някоя дума, провери в правописен речник (търси такъв, издаден след 2012 г.) – езикът се променя непрестанно). Можеш да ползваш и сайта https://kaksepishe.com.

¤ Набави си наръчника „Как да пишем страхотни истории“ („Софтпрес“) – има супер идеи.

Та-дам! Не беше толкова страшно, нали?

Статията е публикувана за първи път в сайта на инициативата ни „Лятна читателска щафета“. Последвай този линк, за да изгледаш видеото с допълнителни разяснения и нагледното представяне на стъпките при писането на книжен отзив.