16 безотказни метода за стимулиране на четенето

Сред многобройните въпроси, които си задава един четящ родител, е как да стимулира децата си да четат. Оказва се, че един от ефективните способи да провокираме детето да се обърне към книгата, е да превърнем четенето в съпътстваща дейност, в навик, с който то се свързва емоционално. Съществуват много средства за провокиране на интерес към четенето и те не са нито екстравагантни, нито скъпи, а са въпрос на желание, търпение и готовност за експерименти от страна на родителя. В долния текст ви предлагаме няколко идеи в тази посока.

– Предстои ви семейно пътешествие? Помолете детето си да бъде ваш гид, като се запознае предварително с местата, които ще посетите. Провокирайте го да потърси допълнителна информация за тях в пътеводители, справочници, туристически брошури, информационни страници в Интернет и др. Можете дори да му предложите да състави маршрута за вашето пътуване.

– По време на посещения в различни институции, свързани с културно-историческото наследство (например в музеите), го помолете да прочете няколко информационни табла, а след това ги обсъдете. Ако сте посещавали други подобни музеи, направете сравнение между експозициите и си припомнете произведения, в които сте срещали повести, стихове, разкази или друга информация по темата.

Всеки път, когато отивате с детето си на място, където се налага да почакате (при зъболекаря, лекаря, в ресторант и др.), кажете му да вземе със себе си някоя любима книга.

Въведете ежедневното четене преди сън. Четенето преди лягане кара децата да се чувстват спокойни и сигурни, независимо дали са съвсем малки или в предучилищна възраст. Това е своеобразен семеен ритуал, за който след време всички с носталгия ще си припомняте. Чудесна идея е да предложите на по-големите деца в семейството да четат на по-малките – така ще упражнят уменията си за четене и същевременно ще затвърдят връзката си с малчуганите.

Обърнете специално внимание на страниците или книгите, които детето ви предпочита и го оставяйте само да избира книгите си. За детето е важно да знае, че го възприемате като личност.

Подготвяйте малки послания само за него. Това е един забавен и лесен начин да накарате детето да чете кратки, позитивни изречения. Те могат да бъдат бележки на хладилника или на масата, оставени по различни поводи. Например: „Обичам те! Тати” или „Вътре се крие ягодова торта”.

Описвайте чувствата, изразени на картинките или чрез героите. Например: „Малкото мече изглежда тъжно. Дали няма нужда някой да го гушне?”. Малките деца имат нужда да чуват и научават думите, които описват чувствата, тъй като самите те са в етап на опознаване на собствените си емоции.

Четете книги, с които детето може да работи активно. На бебето ще му хареса да разучава с пръсти и уста книжка от твърд картон или пластмаса, с шумящи елементи или музикални бутони, докато за по-голямото дете ще е удоволствие интерактивната книга. Поканете детето си да разгърне кориците, да усети текстурите, да чуе звуковите ефекти и дори да види как се движат героите в интерактивните приказки за различни мобилни устройства.

Докато четете приказка с детето си, правете паузи, за да я обсъдите заедно. Кажете: „Чудя се какво ли ще се случи сега! Ти имаш ли идеи?”, „Какво ще направи момиченцето според теб?”. Ако детето е малко, помолете го да ви посочи с пръст, това за което говорите. Например: „Къде е кравата? Покажи ми я.”

– Събудете артиста в себе си. Променяйте често интонацията си и играйте с израженията на лицето, за да подчертаете това, което казвате. Например шушнете, когато главният герой спи или говорете със сериозен глас, когато казвате нещо важно. Детето ви ще е запленено от приказката, а също така ще научи да наблюдава лицето ви и да слуша гласа ви, за да разбира по-добре емоциите.

Докато четете приказка, оставете детето да се отдаде на своето въображение и да откликва на илюстрациите и вълнуващите моменти в историята – дори ако това означава да прекъсва прочита ви.

Препрочитайте му любими приказки, като пропускате думи или фрази. За него ще е удоволствие да ви допълва или да повтаря рими, които обича, а това може да е и възможност и да разкаже историята по свой начин. Възползвайте се от случая да говорите за цвета, формата и размера на предметите, за да стимулирате уменията му да ги разпознава и назовава.

Подгответе детето си за четенето и писането, като го учите да разпознава буквите и звуците, които им съответстват. Помолете го да открие някои букви от книгата и да ги произнесе.

Приказките могат да помогнат на вашето дете да се справя по-добре с някои ситуации в живота. За него може да е успокояващо да чуе и обсъди приказка за първия ден в яслата или детската градина, за загубата на домашен любимец или за караница между приятели. Така то ще разбере, че не е единственият човек, който преживява подобни ситуации, и в същото време ще се научи как да ги посреща.

Стимулирайте детето да съчинява само пожелания за рождени дни, писма до приятелчета или дори до Дядо Коледа. Това умение ще му помогне не само да развие правописа си и умението да се изразява – то ще му помогне да се запознае и със структурата на кореспонденцията. А това си е доста важно умение, когато пораснеш.

– Твърде често децата са разсеяни (все пак са деца!) и не можем да изискваме от тях концентрация на всяка цена. Затова е добре времето за приказки да се случва след игрите и физическите дейности, когато детето е готово да си отпочине и има нужда от спокойствие. Ако все пак се съмнявате, че вниманието му е насочено към историята, която четете, можете да вмъкнете някоя дума или изречение, които съвсем не се вписват в сюжета като: „Зелката се убола на вретеното и заспала дълбок стогодишен сън”.

В статията са използвани материали от http://bv.alloprof.qc.ca.

Превод и адаптация: Деяна Русева

Илюстрация на корицата: Freepik