„Как да си уловиш звезда“: поредната зашеметяваща книга от Оливър Джефърс

Все по-често се улавям, че предпочитам картинните книги, в които илюстрациите разказват почти всичко. Може би съм се уморила някой да ми описва какво означава всяко петънце боя, изобразено на илюстрациите. Или просто имам нужда да се потопя и да попия от красотата на изкуството? Факт е: докато чета тези книги на малкия Дàниел, изпитвам искрена благодарност, че не съм се превърнала във възрастен, за когото разлистването на детски книги е по-скоро обидно.

Оливър Джефърс, от своя страна, е един от най-впечатляващите съвременни илюстратори, които съм срещала. „Изгубен и намерен“ (изд. „Рибка“), The Day the Crayons Quit, The Day the Crayons Came Home, Stuck, The Incredible Book Eating Boy… Всичките му книги, които съм чела, говорят без думи, отключват стотици пластове в съзнанието, извикват спомени за детски мечти, за истинско приятелство отвъд фалша и личните интереси. „Как да си уловиш звезда“ (изд. „Рибка“) не изневерява на традицията на младия илюстратор и разказва толкова красива и нежна история, че ти се иска и ти да се впуснеш в лов на звезди.

„Имаше едно момче, което много обичаше звездите.“

Така започва трогателната история на малкия герой, който решава да си улови звезда. Какво ще прави с нея? Ще играят на криеница, ще се разхождат заедно. И макар звездите да са високо, момчето решава да измисли план, чрез който да се сдобие със собствена блещукаща звезда…

Впечатляващата история, създадена от четката на Оливър Джефърс, е подходяща както за малките слушатели, така и за вече порасналите деца. Тя ухае на детските мечти, които винаги са смели и затова рядко се провалят. Книгата внушава, че стига да искаш нещо достатъчно силно, можеш да го постигнеш. Освен това разказва за приятелството и неговата роля в живота – винаги е по-хубаво да споделяш миговете с добър приятел. И не на последно място е скрито посланието, че притежаването не трябва да бъде самоцелно – то трябва да носи радост и на двете страни, да е колкото вземане, толкова и даване – на внимание, обич, приятелство.

Благодаря, издателство „Рибка“, че издавате книгите на Оливър Джефърс на български език!

Автор: Вал Стоева