Как да бъдеш страхотен ученик

Повечето родители искат да имат добре възпитани деца с висок успех в училище. И не можем да се въздържим да даваме указания“ „Напиши си домашното!“, „Вдигай ръка да те изпитат! и т.н. Ефектът от този подход е крайно съмнителен, затова истински се зарадвах на „Изкуството и начинът да бъдеш страхотен ученик“. Това е третата книга от полезната поредица на издателство Унискорп, чиято цел е по атрактивен и достъпен за децата начин да им разкаже за добрите обноски и поведение, които да превърнат престоя в училище по-поносим.

Във фокуса на книгата са учениците от ключовия пети клас, които преживяват трудния преход от началното училище. Те вече не са малчуганите под строгата опека на началния си учител и са изправени пред предизвикателствата от смяната на съученици, обикалянето по кабинети по различните предмети, сблъсъка с повече учители. Като цяло от тях вече се очаква по-голяма отговорност и самостоятелност. Да се ориентираш в такава нова обстановка, никак не е лесно.

Авторката Ирен Кола и илюстраторът Ян Отре са подходили към задачата с много хумор и разбиране. Съвсем уместно са разделили книгата на 3 глави: „Ученикът в своята естествена среда“, „Учителят от всички страни“ и „Верните рефлекси“. За начало те приканват читателите да направят тест, за да разберат какви ученици са според метъра на страхотния ученик. След като го установят, децата получават умерено количество добронамерени съвети – не само външния си вид, но и за поведението.

Така чрез кратки съвети към петокласниците за първия учебен ден, през идеите за „опитомяване“ на учителите до препоръките за прояви на уважение се очертава и образът на страхотния ученик. А това съвсем не означава отличник, всезнайко или подмазвач.

Формулата от стегнато изброяване на най-честите проблеми и предизвикателства, пред които се изправят децата в училище, кратки и ясни съвети и комични илюстрации, превръщат книгата е забавен и полезен наръчник за добри обноски и по-приятно време в училище. Със съвместни усилия автор и илюстратор успяват да ангажират и задържат вниманието на читателите и да ги накарат да погледна с доза хумор и перспектива на мъките на 5. клас. Аз пък съм убедена, че ако децата изберат да последват съветите в „Изкуството и начинът да бъдеш страхотен ученик“, ще станат не само страхотни ученици, но и страхотни възрастни.

Купете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.