Как чете… Стефания Камишева

Представи се! Здравейте, казвам се Стефания Камишева, на 9 години съм и уча в 105 СОУ „Атанас Далчев“. Аз съм амбициозна, а четенето е моята страст. Имам собствен блог, в който разказвам за всички прекрасни неща, които могат да се изживеят, когато си на 9.

Какво са книгите за теб? Чрез книгите можеш да погледнеш в друг свят, да четеш за непознати страни, да научиш много нови неща. За мен книгите са незаменимо богатство, по-ценно и от златото.

Какво четеш в момента? В момента чета поредицата на Рик Риърдън, „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“. Това е много интересна поредица, свързана с гръцката митология, но най-важното е, че е в любимия ми жанр – фентъзи.

Коя е любимата ти книга? Поредицата за Хари Потър е мой фаворит. Ако искате да разберете защо, може да прочетете в блога ми: https://blogformiracles.wordpress.com.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Най- много обичам да чета вечер, когато си облека пижамата, легна и се завия. А когато книгата много ме завладее, чета навсякъде – дори и в тоалетната 🙂

На кой литературен герой искаш да приличаш? Искам да приличам на литературния герой Хари Потър, защото той е много смел и решителен. Той ме вдъхновява, че всеки може да постигне чудеса и да търпи ужасни хора, когато се налага.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Един от начините ми да обсъждам книги с други хора е като пиша за тях в моя блог. Освен това обичам да обсъждам прочетените книги с моята братовчедка и приятелка Жани, както и да приемам нейните препоръки за други книги.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Джоан Роулинг и нейната поредица за Хари Потър са най- препоръчваните от мен. Друг автор, който мога да препоръчам, е Рик Риърдън и неговата поредица за Пърси Джаксън (смятам, че е подходяща и за деца на възраст 7-8 години).  В началото, когато се научих да чета, много ми харесваше поредицата за Лили Чудото и често съм препоръчвала книги от нея на приятелите ми, които още не бяха се запалили по четенето.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? За мен не е важно в книгата да има илюстрации, защото мисля, че е по-добре всеки сам да си представи как изглеждат героите и по свой начин да се пренесе в книгата.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? По принцип предпочитам да прочета главата до край, за да запомня по-лесно докъде съм стигнала, но когато много ми се доспи, спирам докъдето съм, за да не пропусна части от книгата.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? Ще бъде някоя много голяма и интересна книга, за да не ми е скучно и да не ми омръзне да я чета.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам мама или тати или търся значението в интернет.

Четеш ли книги от библиотеката? Записана съм в библиотеката в училище и в Столична библиотека, но откакто мама и татко ми подариха електронна книга, все по-често чета книгите в електронен вариант.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Винаги чета за удоволствие, освен когато имам списък с книги за лятото и трябва да ги прочета.