Как чете… Стефани Иванова

Представи се! Казвам се Стефани Иванова, на 10 години съм и съм от Бургас. Аз съм много чувствителна. Когато съм тъжна, книгите ме развеселяват. Когато съм весела, също чета и ми става още по-добре. Аз имам много мечти, които да сбъдна и книгите ми помагат още повече.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са нещо истинско. Те ти помагат да бъдеш себе си. Учат те на много неща. Има някои книги, които са с вълшебства. Те ти помагат да имаш въображение. Други книги са с факти и реални случки. Те ти помагат да научиш много неща за света и за хората, които са живели и които още живеят.

Какво четеш в момента? В момента чета една великолептна книга. В нея талантливият автор Емилиян Станев е описал две животни, които олицетворяват човешки качества. Книгата се казва „През води и гори“.

Коя е любимата ти книга? Моята любима книга е „Матилда“. В нея се разказва как едно малко момиче е прочело всички книги от местната библиотека само на петгодишна възраст. Тази книга ми доказа, че на колкото и години да си, ако имаш желание, ще постигнеш всичко.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Имам любимо място за четене и то е на леглото, под завивката. Там се чувствам най-топло и уютно.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Искам да приличам на Матилда, защото тя единствена се противопоставя на госпожица Трънчбъл (директор на училището). А и тя е много умна.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Обсъждам книги с приятели. Те ми препоръчват техните книги, както и аз на тях моите. Приемам техните препоръки, защото те ми помагат да знам коя книга да прочета.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, има такава книга. Тя се казва „През води и гори“, а авторът й е Емилиян Станев. Макар да не съм я прочела до края, тя ме трогна от самото начало.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не е важно за мен да има илюстраци в книгата, която чета. Важното е съдържанието да ми хареса.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Държа на това да прочета главата на книгата докрая, защото ако ня е прочета, понякога се случва и да забравя съдържанието на частта, която съм прочела.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Бих взела „Тошко Африкански“, защото тя ме разсмива дори и да съм много уплашена.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Ако срещна непозната дума, питам моята майка или баща и те ми обясняват.

Четеш ли книги от библиотеката? Понякога когато нямаме възможности, взимам книги от библиотека.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Чета за удоволствие, защото ми харесва да чета. Аз обичам книгите! Ще се радвам, ако и вие ги заобичате или вече сте ги заобичали!