Как чете… Дария Тошева

Представи се! Аз съм ученичка в трети клас в ОУ „СВ. св. Кирил и Методий „, с. Труд. Обичам да чета интересни книги, а след това да рисувам героите от книгите, които чета или от филмите, които гледам. Обичам също така да танцувам. Посещавам уроци по модерни и народни танци.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са нещо много важно, нещо без което не мога. Те ми откриват нови за мене истории и приключения. С тях се озовавам на места, за които съм си мечтала. Където и да отида, винаги вземам книга със себе си.

Какво четеш в момента? В момента чета „Ягодовата фея Ягодка“ от Щефани Дале.

Коя е любимата ти книга? Любимата ми книга е „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обикновено чета в къщи на бюрото, но мога да чета навсякъде. Например, на плажа или на пикник в планината.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Искам да приличам на Пипи Дългото чорапче, защото тя е много забавна и смешна. Тя е добра приятелка на Томи и Аника, обича да мечтае и се справя с всичко сама. Много е силна.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, разказвам им интересните и смешни истории и така ги разсмивам. Да, приемам техни препоръки. Дори книгата за Ягодка ми я препоръча моя съученичка.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? „Патиланско царство“ от Ран Босилек. Много е забавна.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Може, но не винаги. Когато няма илюстрации, аз сама си представям как изглеждат героите.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Ако ми е интересно, гледам да прочета докрай, защото нямам търпение да разбера как ще завърши.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? Бих взела със себе си книгата „Пипи Дългото чорапче „. Така няма да скучая.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам мама или тати за нея.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, вземам си редовно книги от там.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Чета само за удоволствие. Ако една книга не ми хареса, спирам да я чета.