Как чете… Анна-София Недева

Представи се! Казвам се Ани и сега ще бъда в първи клас. Нямам търпение да дойде първия учебен ден. Обичам да играя с приятели и да ходя на екскурзии. Свиря на пиано и обожавам да танцувам.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са вълшебна машина, която може всичко. С тях се смея, забавлявам, плача, откривам чудеса и приключения. У дома е пълно с книги, кака много чете и ми разказва интересни истории. Аз се научих да чета когато бях на 5 години. Първите книжки, които прочетох бяха за Франклин. Много обичам да чета приказки.

Какво четеш в момента? В момента чета „Чарли и шоколадовата фабрика“ от Роалд Дал – страхотна книга!

Коя е любимата ти книга? Имам много любими книги. Цялата поредица за Лили Чудото, „Пинокио“, „Доктор Охболи“, „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“ ми станаха любими когато ги прочетох. Но в книгите на Роалд Дал потъвам – всичките съм ги прочела по два пъти.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да си чета в леглото преди лягане. Но където и да ходя винаги си нося книга.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Искам да приличам на Лили Чудото – тя е забавна и винаги е в някакво приключение. Обичам да си представям, че съм принцеса.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Най-много си говорим за книги с кака и мама.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Астрид Линдгрен и Роалд Дал – всичките им книги са чудесни и много интересни.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Харесвам илюстрации. Когато бях малка „четях“ книгите по картинките.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Винаги си дочитам главата до края. Все едно да си облека половината пижама – нещо ще ми липсва!

Коя книга би взел със себе си на самотен остров и защо? Не ми се ходи на самотен остров, но ако трябва да отида, ще си взема „Сто класически приказки“ и списание с вицове.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Кака ми я обяснява.

Четеш ли книги от библиотеката? Не. В къщи имаме хиляди книги и те са нашата библиотека. Мама често ни води в книжарница и всеки месец мога да си купя две нови книги, които аз сама избирам.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Книгите ме изпълват с много планове и мечти. Когато влезеш в света на книгите никога няма да искаш да излезеш – така казва кака и е права. Просто трябва да отвориш вратата…