Как чете… Алекс Имамов

Представи се! Казвам се Алекс Имамов от град Карнобат. На 10 години съм и уча в 3 „а“ клас в СОУ „Христо Ботев“.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са приключения, пътешествия, весели случки със смешни герои.

Какво четеш в момента? В момента чета ,,Емил от Льонеберя“.

Коя е любимата ти книга? Любимата ми книга е „Чарли и шоколадовата фабрика“ на Роалд Дал.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обикновено чета на бюрото в моята детска стая. Но обичам да чета навсякъде – в колата по време на път, в леглото вечер, в ресторанта, докато чакам поръчката си.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Харесвам Чарли от „Чарли и шоколадовата фабрика“. Той не прави бели, много добро и упорито дете е.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? В моя клас има едно момиче, което също обича да чете. С нея винаги си говорим за книги, обсъждаме ги.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Препоръчвам на всичките си приятели книгите на Роалд Дал.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не. Като се увлека по някоя книга, не обръщам внимание на картинките в нея.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Да. Винаги свършвам главата и тогава оставям книгата.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? Бих взел книгата „Доктор Дулитъл“, защото е пълна с приключения.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам учител или родител.

Четеш ли книги от библиотеката? Вземам само книгите от списъка за лятната ваканция. Други не вземам, защото обичам да си избирам и купувам книги от книжарниците, а и книгите в библиотеката са доста скъсани, със зацапани с мастило страници и т.н.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Обичам да чета и го правя за удоволствие.