Къде растат парите?

Темата за финансовата грамотност е доста важна, но твърде често остава на заден план. Незнайно дали това се дължи на факта, че самите възрастни не винаги умеят да боравят умело с парите или просто смятат, че у децата трябва да се развиват само възвишените идеали, но така или иначе финансите си остават тема табу… До момент, в който децата започнат да искат всичко, да сравняват своите притежания с тези на връстниците си и да харчат безразборно всеки получен лев.

На помощ в подобна ситуация би могла да се притече добрата стара книга. И макар финансите да изглеждат напълно несъвместими с художествен текст, чешката писателка Дениса Прошкова напълно опровергава това предположение с книгата „Къде растат парите?“. Разказвайки историята на Адам и Аделка Паричкови, авторката помага на децата да осъзнаят лесно и под формата на игра какво представляват приходите и разходите, как трябва да борави човек с финансите и защо е важно да спестяваме за бъдещето.

Докато се забавлявате с Адам и Аделка, ще се запознаете с майката и таткото, с разумната леля Минимаечка и дори с грубиянката баба Миладка. Играта на „пари наужким“ ще ви помогне да разясните на децата кои са скритите разходи в едно домакинство, а кратичките приказки за горските животни – катерички, мечки, мишлета – допълнително ще превърнат трудносмилаемата информация в разбираема и за най-малките деца.

За капак на всичко, авторката е създала прекрасни илюстрации към текста и още в началото приканва децата да си отдъхват от четенето, впускайки се в шеметно оцветяване на горските животни. Преводът пък е дело на Мая Христова и е толкова добър, сякаш книгата е писана на български език.

„Къде растат парите?“ не се продава по книжарниците. Тя обаче е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 и 30 екземпляра от нея ще бъдат изпратени до най-големите библиотеки в страната. Ако проявявате интерес, потърсете я там!

Автор: Вал Стоева