Къде ми е петнистото мишле?

Турският художник Феридун Орал се отличава с нежните илюстрации в своите книги, които разказват много истории с малко текст. След „Червената ябълка“ (изд. „ЕМАС“), спечелила безпрекословната любов дори на малкия Дàниел, на българския пазар се появи „Къде ми е петнистото мишле?“. В нея художникът „смесва“ обичани от поколения деца приказки, като им вдъхва нов живот – този път с помощта на котето Зейтин.

Зейтин е симпатично бяло коте на черни петна, което обожава няколко неща: да гостува при баба и дядо, да похапва топли питки и да слуша приказки със своето любимо петнисто мишле-играчка. Истинска идилия, нали? При поредното гостуване при баба и дядо на Зейтин му се присънва, че мишлето му е изчезнало! За да го намери, той се връща в приказката „Хензел и Гретел“, но тъй като мишлето не е там, котето започва да обикаля другите приказки, за да го търси. По пътя си Зейтин среща враната и лисицата, седемте джуджета, Чудният свирач от Мишия град (известен и като Свирачът от Хамелин), Червената шапчица и Пинокио. Всеки герой, който котарачето среща, го препраща към следващото произведение. А малкото петнисто мишле се е сгушило на съвсем неочаквано място!

Книгата „Къде ми е петнистото мишле?“ (изд. „ЕМАС“) е по-различна като стил на илюстрациите от „Червената ябълка“, но тъкмо тази разлика помага на малкия читател/слушател да се потопи в света на приказките, вместо непрекъснато да търси прилики и разлики с другата история. Замисълът на Орал да смеси толкова много приказки, свързвайки ги чрез търсенето на петнистото мишле в тях, превръща книгата в ценна отправна точка както към света на приказките, така и към света на въображението. Няма нищо по-ценно от това да запознаете детето, което още не познава Пинокио или Червената шапчица, с приказните герои, приятно илюстрирани от Феридун Орал. Както и няма нищо по-вдъхновяващо от идеята да предложите на детето, което вече познава класическите приказки, да им вдъхне нов живот, като промени края им, като внесе в тях нови герои или освежи обстановката по свой вкус.

Ето и видео с Даниел, седнал да разглежда книжката по собствена инициатива:

Автор: Вал Стоева