Юлия Спиридонова и Капка Кънева отново са сред номиннираните за най-голямата награда за детска литература ALMA

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева отнова са включени в официалните номинации за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Преди броени часове журито от Шведския съвет по изкуствата представи списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2022 година. В него намират място 282 кандидати от 71 страни, а за 72 от тях, това е първа номинация. Кандидатите идват от всички континенти с изключение на Антарктида.

“Сега повече от всякога децата и младежите се нуждаят от достъп до литература, която им представя света в перспектива. Списъкът с номинирани за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ е с изключителни обхват, качество и разнообразие”, казва председателят на журито Буел Вестин.

Номинациите за наградата за 2022 г. сa изготвени благодарение на усилията на 138 номиниращи организации от цял свят. От българска страна те се правят от фондация „Детски книги“, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 година, когато излъчи и първите успешни български номинации за „Астрид Линдгрен“ (2017) – писателката Юлия Спиридонова и художникът Любен Зидаров.

Пълният списък с номинации може да бъде видян тук.

Лауреатът на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ ще бъде обявен на 22 март 2022 г. по време на онлайн излъчване на страницата на наградата – www.alma.se.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Досегашните носители са 21 – 11 писатели, 7 илюстратори и 3 организации. Сред лауреатите са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ. Последният носител на наградата е Жан Клод Мурлева.