Известни са тазгодишните носители на литературните награди „Перото“

На втория ден от ноември приключи осмото поред награждаване с призовете на Националния център на книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК.

Настоящите лауреати на наградите подбра петчленна комисия в състав: Цвета Брестничка – програмен директор на Софийски международен литературен фестивал за деца, доц. д-р Ани Бурова – редактор в „Литературен вестник“, доц. д-р Невена Панова – главен редактор на издателство „Панорама“ към Съюза на преводачите в България, д-р. Иван Ланджев – поет, есеист и сценарист, Николай Колев – продуцент на предаването „Култура.бг“ по БНТ.

Отличените в петте категории са, както следва:

– – – Детска литература – – – 

Петя Кокудева за стихосбирката „Юху-буху-измислячус“ (изд. „Жанет 45“)

– – – Поезия – – –

Никола Петров за стихосбирката „Не са чудовища“ (издателство за поезия „ДА“)

– – – Проза – – –

Невена Митрополитска за романа „По релсите“ (изд. „Жанет 45“)

– – – Дебют – – – 

Момчил Миланов за книгата „Лято в Бурландия” (изд. „Аквариус“)

– – – Превод – – –

Рейнол Перес Васкес за поетичната антология „Тerra incognita“ (изд. „RIL editores“)

Наградата за цялостен принос получи писателят Владимир Зарев.

Високото качество на номинираните издания направи избора на журито изключително труден. За Петя Кокудева тази равностойност е особено ценна. В гостуването си по БНТ авторката изтъкна, че подобна „конкуренция“ изгражда литературна общност от хора, които има какво да кажат и могат да се учат един от друг.

Важни заключения от резултатите изведе и директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев. Той акцентира върху факта, че три от шестте годишни награди за 2022 г. (за „Юху-буху-измислячус“, „Не са чудовища“ и „Terra incognita“) са свързани с лириката – за деца и за възрастни, публикувана на български и на испански език. Засиленото номиниране и отличаване на поетичните книги показва тяхното все по-добро възприемане от и все по-голямо влияние върху българските читатели.

Докато празнуваме с победителите, нека си припомним кои бяха останалите заслужили заглавия (в поезия, а и в проза), които влязоха в краткия списък за наградите на „Перото“ през 2022 г.