Известни са номинациите за Astrid Lindgren Memorial Award 2016

Днес, по време на Франкфуртския панаир на книгата, бяха обявени номинациите за 2016 г. в престижната награда за детска литература Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Буел Вестин, председател на журито, представи пред присъстващите списъка с номинациите на 215 кандидати от 59 страни.

Наградата, носеща името на Астрид Линдгрен, оказва признание на творците на литература в широк аспект. Сред номинираните са автори, илюстратори, разказвачи, личности и организации, които се стремят да повишават грамотността.

„Дълбоко сме впечатлени от работата на номиниращите органи в усилията им да предложат квалифицирани кандидати за ALMA. Надявам се, че списъкът с номинираните ще послужи като референция за онези, занимаващи се активно с повишаване на грамотността и за обучителите по света, докато търсят най-впечатляващата съвременна детско-юношеска литература.“ – сподели Буел Вестин по време на събитието.

111 номиниращи органи от цял свят предложиха своите кандидати за 2016 г. Голяма част от номинираните автори, илюстратори и организации, са участвали и преди в надпреварата за престижната награда, но тази година има и 42 напълно нови имена. Сред страните, които за пръв път подават кандидатури за наградата „Астрид Линдгрен“, са Китай, Никарагуа, Палестина, Австрия и Обединените Арабски Емирства. Пълният списък с номинациите за 2016 г. можете да видите тук.

„Сега пред журито стои тежката, но приятна и удовлетворяваща работа да открие лауреатът/лауреатите за 2016 г. Срещите ни се провеждат веднъж месечно, а междувременно четем купчини с книги и документи“.

Лауреатът/лауреатите за 2016 г. ще бъдат обявени в Стокхолм и Болоня непосредствено след заключителната среща на журито на 5 април 2016 г.

Astrid Lindgren Memorial Award е най-голямото отличие за детско-юношеска литература в света. Паричната премия в размер на 5 млн. шведски крони (приблизително 500 000 евро), се връчва ежегодно на един или няколко лауреати. Писатели, илюстратори, автори на устно творчество и активисти за повишаване на грамотността са сред допустимите кандидатури. Целта на наградата е да повишава интереса към детско-юношеската литература, а в основите ѝ е залегнала конвенцията на ООН за правата на детето. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите на онези творци, номинирани от институции и огранизации от цял свят. Наградата е учредена през 2002 г. от правителството на Швеция и се администрира от Шведския съвет по изкуствата.