Изложба „Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери“ в галерия-книжарница София Прес

Любителите на илюстрациите и на Любен Зидаров могат да се насладят на изложбата „Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери“, която включва илюстрации към десет илюстрирани от него през последното десетилетие книги. 
Трите премиери пък са на най-скоро излезлите от печат заглавия с нови илюстрации и оформление – Марк Твен с „Принцът и просякът“, „Подир сенките на облаците“ на П. К. Яворов и наскоро издадените в Китай Андерсенови приказки.
Най-екзотичната от трите премиери е на току-що отпечатаното в Пекин изключително качествено издание на Андерсеновите приказки на китайски език (изд. Ever After), което покани Любен Зидаров за илюстратор на първата книга от стартиращата серия „Класически творби на световната литература за деца“.
„Тази експозиция е логично продължение на изложбата „Островът на съкровищата – половин век по-късно“, състояла се пред две години в СГХГ. Този път акцентът е поставен върху илюстрираните от Любен Зидаров издания, излезли или преиздадени в рамките на последното десетилетие.
Осъществена в основната си част от издателство „Захарий Стоянов“ и започнала с издаването на четвъртия, 5-томен вариант на Андерсеновите приказки, инициативата постигна „подмладяването“ на няколко заглавия, придобили класически оттенък заради популярните си илюстрации, като „Островът на съкровищата“, „Чичо Товомата колиба“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, Приказките на Николай Райнов, „Подир сенките на облаците“ на Яворов.“, разказва изкуствоведът Филип Зидаров.
Останалите представени в изложбата заглавия са изцяло нови – „Силвър“ на Андрю Моушън, „Пчелица“ на Анатол Франс и поезията на Богдана Зидарова.
Откриването на изложбата е на 16 октомври (вторник) от 18:30 часа в Галерия-книжарница „София Прес“ (ул. „Славянска“ 29). Експозицията ще продължи до 2 ноември 2018 г.