Изложба показва „Ние, врабчетата“ в оригиналните илюстрации на Йордан Радичков

Изложба с рисунките от най-обичаната детска книга на Йордан Радичков ще бъде открита на 30 май от 19 часа в галерия-книжарница София Прес (ул. „Славянска“ 29). Почитателите на творчеството на автора ще имат възможност да се срещнат за първи път с негови оригинални рисунки от „Ние, врабчетата“ и да видят над 20 оригинала, изобразяващи света и живота на добре познатите на няколко поколения читатели врабчета. Сред тях се нареждат прословутото Онова нещо, Юнашка фланелка, Краката му стърчат навън, Смрадовранката с нейното френско списание от 1903 година, Дебелачко, кукувицата, Пешеходеца който си подсвирква с уста и още много други.

Посетителите на събитието ще имат възможност да научат повече за оригиналите и характерния стил на рисуване на Йордан Радичков от Антон Стайков. Ще бъде представено и новото издание на „Ние, врабчетата“ по повод 90 години от рождението на автора. За първи път от много години насам, то се появява на бял свят с твърди корици и прекрасен нов вид, дело на художника София Попйорданова.

„Ние, врабчетата“ е втората детска книга на Йордан Радичков. За първи път тя се появява през 1968 година като още на следващата година произведението е отличено с наградата на Съюза на българските писатели.
Истинската награда и признание за „Ние,врабчетата“ идват с множеството преводи на книгата на чешки, словашки, унгарски, полски, руски, финландски, италиански, немски, френски, корейски и много други езици, множеството издания в България и няколко поколения читатели, които отрастват с историите за смелите врабци. Заедно с това „Ние, врабчетата“ е и най-дълго играната постановка в репертоара на Столичния куклен театър.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 10 юни.