Изложба на Куентин Блейк в House of Illustration в Лондон

Постоянната сграда на House of Illustration в Лондон бе открита със знаковата изложба Inside Stories на един от най-популярните и обичани британски илюстратори Куентин Блейк, става ясно от сайта на House of Illustration.

Изложбата може да бъде посетена до 2 ноември 2014 г. и включва над 100 първи скици, сторибордове и завършени рисунки, много от които не са показвани досега. Целта е да се демонстрира развитието на идеите на илюстратора, често в тясно сътрудничество с авторите.

„Илюстрациите са навсякъде около нас, но се надявам тук всеки да поспре и да се замисли за това”, казва Куентин Блейк по повод изложбата.

Посетителите могат да видят как са възникнали най-известните и характерни образи, украсили страниците на „Семейство Тъпашки” и „Дани – шампион на света” от Роалд Дал, „Клоун” на самия Блейк, The Boy in The Dress от Дейвид Уилямс, както и книги от Джон Йоман, Ръсел Хоубан, Майкъл Розен.

House of Illustration е благотворително дружество, основано през 2002 г. от група водещи илюстратори, сред които Куентин Блейк. Стремежът му е да функционира като своеобразен дом на илюстрацията. Постоянната сграда отваря врати в началото на юли 2014 г. и освен галерия предлага и пространство за обучение.

Куентин Блейк е британски илюстратор, карикатурист и детски автор, роден през 1932 г. Илюстрирал е над 300 книги, като най-известни са илюстрациите към книгите на Роалд Дал. Дълги години преподава в Кралския колеж за изкуства. През 2002 г. получава наградата „Ханс Кристиан Андерсен” за илюстратор, а през 1999 г. е обявен за първия Детски лауреат във Великобритания.

Вижте и някои от изложените творби: