Издават „изгубена“ приказка от Биатрикс Потър век след написването й

100 години след написването й, неизвестната досега приказка The Tale of Kitty-in-Boots от английската детска писателка Биатрикс Потър, ще бъде публикувана през септември, съобщава Guardian. Ръкописът, останал незавършен след смъртта на Потър през 1943 година, е открит в архивите на музея „Виктория и Албърт” преди 2 години от издателката Джо Ханкс.

„Приказката наистина е една от най-добрите от Биатрикс Потър.” разказва Ханкс. „В нея има двойни самоличности, колоритни злодеи и няколко любими персонажи от другите й приказки… появява се дори едно по-старо, по-бавно и по-достолепно зайче Питър.”

Илюстрациите в книгата са поверени на небезизвестния Куентин Блейк, който споделя „Харесах историята на мига – пълна е с премеждия, пакости и образи – и бях очарован, че са ме помолили да направя рисунките към нея. Имам странното чувство, че ме е очаквала.”

Биатрикс Потър (1866-1943) е авторка на 23 детски книги, в които главни герои са различни животни. Известна е и у нас с книжките за „Зайчето Питър”, „Мисис Тиги-Мигъл“, „Джереми Рибаря“, „Котето Томи“ и др.