Избягали копчета, рисуване на живо и видеоклипове на премиерата на „Весел, гъделичкащ смях. Част II“

Малки и големи любители на приказните истории се събраха в клуб „Перото“ в НДК вечерта на 26 юни за среща с приказките на Маргарит Минков във „Весел, гъделичкащ смях. Част II“ (изд. Жанет 45). Вал Стоева от фондация „Детски книги“ сподели своите впечатления от книгата и подчерта, че в нея възрастните няма да намерят така обичаните от тях приказки с поука. Съвсем наопаки – историите на Минков са родени от волния полет на въображението на този „изключителен приказник“ и целта им е да подтикнат децата да мечтаят и творят на воля. Стоева припомни, че те са високо оценени и извън България: първата част на „Весел, гъделичкащ смях“ е включена в престижния каталог „White Ravens“ за 2016 г. на Детско-юношеската библиотека в Мюнхен.

След това кратко представяне на книгата, внучките на Минков, Амели и Карина, представиха по едно стихотворение от нея, а съставителят и редактор на двете книги Севдалин Генов сподели пред публиката своите причини да се заеме със събирането на приказките.

Веднага след това публиката забеляза в „Перото“ множество избягали копчета. Каква е тяхната история разказаха Ани Петрова, която прочете приказката за избягалото копче, докато илюстраторката Люба Халева рисуваше приключенията на смелия пътешественик.

Оказа се, че веселите, гъделичкащи приказки вдъхновяват не само децата, но и възрастните. Няколко седмици преди премиерата писателките Петя Кокудева и Ваня Могилска решават да провокират хората да споделят във видеоклипове на кой приказен герой на Маргарит Минков приличат. Фейсбук инициативата им „Среща с „Весел, гъделичкащ смях“ събра над 20 видеоклипа, 10 от които публиката в „Перото“ изгледа с удоволствие и усмивки. Освен със своя развеселяващо музикален видеоклип, поетесата Мария Донева се включи и на живо, като сподели, че част от познатите й вече я избягват, заради упорството й да им чете от приказките на Минков.

Присъстващите в „Перото“ в горещата юнска вечер обаче си тръгнаха с много усмивки, добро насторение и желание за измисляне на невероятни истории след тази среща с веселите, гъделичкащи приказки на Маргарит Минков, неповторимо илюстрирани от Люба Халева.

Вижте и кратка галерия от събитието.