Избрани илюстрации на нибелунги, роботи и други чудати създания в Градската градина в София

Градската градина на София ще приюти суровия приключенски свят на нибелунгите, претворен в илюстрация и комикс от художника Петър Станимиров, от 23 юли до 5 август. Изложбата на открито ще представи избрани авторски илюстрации от албумната тетралогия на ИК Кибеа „Пръстенът на нибелунга“, създадена по либретото на Вагнер специално за възрастова аудитория 10+.

Ако изтеглите специалното приложение KIBEA, ще видите голяма част от илюстрациите в триизмерна или двуизмерна проекция. Тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ (текст Елена Павлова) е първата създадена в България книжна поредица, която приковава вниманието на младия читател с помощта на т.нар. „добавена реалност“ (augmented reality).

Другите два акцента в изложбата „Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга“ са новата детска поредица за роботските приключения на Чапек Първи (автор на текста: Марин Трошанов, илюстрация и комикс: Петър Станимиров и Антон Стайков) и премеждията на симпатичното момиченце зомби Мортина от поредицата на италианската илюстраторка Барбара Кантини.

Мистичният свят на древния скандинавски и старогермански епос за злодеянията на коварния Пръстен ще превзема културното пространство в култовата „градинка пред Народния“ за втори път това лято. Наскоро, в рамките на фестивала „Изкуството на рекламата“, креативни ученици и студенти представиха тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ чрез две разработени от тях игри. Техни връстници влязоха в образ и се надпреварваха да открият скрития в Градината Пръстен, а после преминаха през световете, окичили вековното Дърво на живота Игдразил, в настолната игра „По пътя на Пръстена“.

Изложбата „Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга“ в Градската градина са част от Културния календар на Столична община.