Истинският смисъл на Коледа и „Даровете на влъхвите“

“Даровете на влъхвите” на майстора на кратките форми О. Хенри е много добре позната история. Моята първа среща с нея бе в часовете по английски в гимназията и останах зашеметена от умението на писателя да предава толкова въздействащи послания със стегнат и пестелив стил.

Не мислех, че нещо може да ми върне усещането от първия прочит на разказа, докато не попаднах на красивото илюстровано издание на изд. „Лабиринт“. Разказът е изящно преведен от Емилия Масларова, а илюстрациите на младата немска илюстраторка Соня Дановски са в приглушени тонове, пресъздавайки атмосферата на американския мегаполис в началото на 20. век. Рисунките й предават широк спектър от емоции – от тъжното настроение преди коледните празници в дома на Дела и Джим до постепенното узряване на решението и безусловната им саможертва.

Няма смисъл да описвам сюжета – за тези, които са чели разказа, е излишно, а на останалите е престъпление да развалям удоволствието от предстоящото четене. Вярвам обаче, че кратките литературни форми като разказите могат да бъдат много успешни в „зарибяването“ на тийнейджърите да четат. В днешно време е трудно да се задържи вниманието на младите читатели задълго, но комбинацията от брилянтния стил на О. Хенри и великолепните илюстрации на Дановски с лекота преодоляват това препятствие.

Коледните празници наближават и макар най-хубавият подарък да е присъствието и любовта на обичаните хора, следващият най-хубав подарък е книга. „Даровете на влъхвите“ (изд. „Лабиринт“) с приглушените, от началото-на 20-век илюстрации на Соня Дановски, твърдите корици, удобния формат и плътната хартия са отлично предложение.


Дълбоко вярвам, че смисълът на Коледа не е в подаръците, украсата, празничните песни или елхите, а в обичта към другия, която те кара да поставиш неговото щастие пред твоето. Това е идея, която е много трудно да представим на повечето съвременни тийнейджъри, заобиколени от несметно количество стоки, безкрайни възможности и непрекъснато повтаряната мантра, че животът се осмисля от преследването на куп материални цели.

Истината, както обикновено, се крие някъде по-дълбоко, в неща, които не могат да бъдат „пипнати” или рационално обяснени. Но пък могат да бъдат брилянтно разказани от майстори като О. Хенри.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.