Истинската история на „Момиче буболече“

Възрастните често повтарят на децата си колко е важно да следват мечтите си и да бъдат себе си. Тези фрази толкова са се изтъркали от употреба, че понякога ги изричаме, без да осъзнаваме колко трудно е да отстояваш интересите си в действителност.

Книгата на София Спенсър и Маргарет Макнамара, „Момиче буболече“ (изд. „Дакелче“), ясно показва какво коства следването на мечтите и защо предизвикателството си струва.


„Здравейте! Казвам се София и обичам буболечките. Когато бях съвсем малка, това не пречеше на никого, но щом пораснах, децата взеха да ми се подиграват, че буболечките са ми толкова интересни. Едва не се отказах от страстта си към тях, но на мама й хрумна идея, от която излезе нещо УДИВИТЕЛНО.“

Когато е на две и половина, София посещава с майка си зала за пеперуди. Там среща първото си буболече приятел.

Толкова се запалва по членестоногите, че вместо да харесва обичайни за мъниците неща, малката героиня събира с помощта на майка си всякаква информация за буболечките.

В детската градина всичко върви добре, но в училище нещата рязко се променят. Когато София носи скакалец в клас, за да покаже на съучениците си колко е изумителен, те не само й се подиграват, но и го стъпкват.

Лошото отношение към страстта на София от страна на другите деца се пренася и върху самата нея – наричат я странна, подиграват й се. Силно обезсърчена, малката героиня е готова да се откаже от най-любимото си занимание – буболечките.

„На мама не й харесваше, че съм тъжна. Ама изобщо. Каза, че трябва да си намеря приятели, които харесват буболечките – като мен самата.“

За да окуражи дъщеря си да следва своето хоби, майката пише писмо до група ентомолози с молба да помогнат на момичето да си намери „бубо-другарче“. Тази идея се оказва наистина удивителна – изследователи и почитатели на членестоногите от цял свят изпращат на София писма, имейли, видеоклипове и публикации в социалните мрежи, в които споделят своята любов към буболечките.

Днес София продължава да се вълнува от хобито си и е твърдо решена да стане ентомолог, когато порасне. В „Момиче буболече“ тя споделя и удивителна информация за буболечките. Ще откриете суперски бубо-факти (подбрани с помощта на д-р Морган Джаксън), ще научите кои са четирите най-любими буболечки на момичето и дори ще разберете как да изследвате буболечките в природата.

Книгата е написана от самото момиче буболече София Спенсър с помощта на писателката Маргарет Макнамара. Може би трогателната история нямаше да произвежда същия ефект върху читателите, ако не бяха и нежните акварелни рисунки на Кераскоет – съпрузите илюстратори, които стават все по-популярни с работата си напоследък.

Преводът на изданието е поверен на Александър Маринов, редакцията е на доц. д-р Мария Пипева, а научен редактор е Ростислав Бекчиев от Националния природонаучен музей при БАН. Твърдите корици и плътната хартия са допълнителните (и задължителни) елементи, които превръщат книгата в прекрасна отправна точка към света на буболечките.

„Момиче буболече“ (изд. „Дакелче“) със сигурност няма да остави безразлични както малките слушатели и читатели, така и възрастните. Изданието наистина показва на децата какво значи „да бъдеш себе си и да следваш мечтите си“. То не заблуждава, че е лесно, но историята на София разкрива ясно, че ако не действаш така, няма как да си удовлетворен.

Книгата е и отличен учебник по родителство – постъпката на майката на София изглежда естествена, но всъщност само родителите, които умеят да слушат децата си, наистина биха постъпили така.

Заглавието позволява и на учителите да работят с учениците си както по темата за природата, така и да използват текста като отправна точка в разговори за толерантността към интересите, уменията и различията на другите. Онова, което не ни харесва или ни притеснява, може да е най-важното за другия, а да се научим да уважаваме дори онези интереси, които не ни допадат (но и не пречат никому) ни прави истински разумни същества.

„Момиче буболече“ е подходяща за децата от 4 г. нагоре, макар пълният й потенциал да може да се използва от читатели в училищна възраст.

А ако мислите, че надписът „истинска история“ на корицата е измислица, вижте интервюто със самата София Спенсър (на английски език):

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.