Иноватовният проект Funfin представен първо в библиотека

Съвременните библиотеки вече се възприемат не само като място за четене и заемане на книги, но и като центрове, които да предлагат на потребителите новаторски и разнообразни курсове и презентации. Затова не е учудващо, че именно библиотеката на НЧ „Светлина – 1929 г.“ в с. Труд стана домакин на първото представяне на иновативния проект FUNFIN. Повече за него разказва един от създателите му, Таня Илиева:

„На 6. февруари 2015 г. се проведе първата презентация на новосъздадения проект FUNFIN, чиито автори сме аз и моят ментор, Стойне Василев, по програмата Able Mentor. Able Mentor събира амбициозни ученици, 10 и 11 клас, с професионалисти, с които имат общи интереси и заедно работят по конкретни казуси.

Целта на FUNFIN е да повишава финансовата грамотност сред подрастващото население, а именно децата 3-12 клас. В представянето си бяхме комбинирали презентация на тема „Банки и разплащателни сметки“ и играта „Умни пари”. Проектът е насочен изцяло към забавното практическото приложение на скучната теория. В рамките на неусетно изминалите 2 часа, присъстващите получиха основни познания, необходими за лесното управление на парите и такива, свързани с попълването на банкови документи.

Първата част на проекта е презентация. Темата, засегната в нея е свързана с банковата услуга „разплащателна сметка“. В нея се представят основни термини, които трябва всеки един от нас да знае, за да се справя безпроблемно в банката. В презентацията по лесноусвоим начин е представена финансова информация, предвидена за изучаване във висшите учебни заведения. Използвани са  много и забавни изображения, които  улесняват усвояването на сложната материя и терминология. След като теорията е усвоена в 2 слайда, настъпва и практическата част.

По време на цялата презентация цареше веселие. Бяхме заобиколени от книги, които допълнително ни предаваха желание за придобиване на нови знания. Желанието и ентусиазмът на жадните за знания изпълваха  стаята, в която се бяхме събрали. Прояви се и колективността и подкрепата, която си оказват един на друг при попълването на кратки тестчета. Трима късметлии, които бяха изтеглени от най-малкия присъстващ, получиха като награда книгата „Богат татко, беден татко”.

Втората част на проекта беше игра, наречена „Умни пари”. Играта се разработва от Стойне Василев. С много музика, танци и усмивки децата разбраха какво означават термини като пасивен доход, активен доход, акции, инвестиции и др. Играта е предвидена за деца в прогимназиален курс на обучение, но установихме, че няма граници в годините за участие в играта. Участниците бяха на възраст от 9 до 19 години, а по-възрастните не се включиха само защото бяха заети да правят снимки.

Връчихме благодарствена грамота на НЧ „Светлина – 1929 г.”, с. Труд и библиотекарката Светла Божилова за съдействието. Без тяхна подкрепа нямаше да успеем да организираме събитието само за 7 дни. Накрая всички се почерпихме за пожънатия успех. Най-голямото доказателство за успешното представяне са и отзивите на участниците:

„Проектът бе прекрасен и много увлекателен. Би бил полезен за реализация в областта на търговията и бизнеса. Чувствата, които породи у мен, са единствено положителни.”

„Не очаквах, че скучната теория може да бъде представена по толкова интересн начин.”

„Всичко беше много яко!”

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.