Инициативата „Известни българи четат на деца” с участието на певци и музиканти започва днес

За девети път се провежда националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите”. Изданието ще се проведе между 21. и 28.04.2020 г., като ще срещне през онлайн платформата Webinaria.bg децата от цялата страна с известни личности.

Организаторите от Асоциация „Българска книга” тази година са поканили обичани български съвременни музиканти, които ще прочетат откъс от своя любима детска книжка, ще разкажат за себе си и любовта си към книгите и четенето. Звезният списък включва Дидо от Д2, Дивна, Нина Николина, Прея, Калин Вельов и Орлин Павлов. Онлайн срещите започват на 21-ви в 16:00 часа и продължават до 28-и април включително.

Събитията са подходящи за деца и младежи на възраст между 7 и 14 години, а за участие в срещата е необходима регистрация с имена и имейл на сайта https://webinaria.bg/.

Ето и график на срещите – началният час е в 16:00 за всички:

  • 21.04.2020 г. (вторник) – Дивна – записване за участие в срещата на този линк
  • 22.04.2020 г. (сряда) – Калин Вельов – записване за участие в срещата на този линк
  • 23.04.2020 г. (четвъртък) – Прея – записване за участие в срещата на този линк
  • 24.04.2020 г. (петък) – Дидо от Д2 – записване за участие в срещата на този линк
  • 27.04.2020 г. (понеделник) – Нина Николина – записване за участие в срещата на този линк
  • 28.04.2020 г. (вторник) – Орлин Павлов – записване за участие в срещата на този линк

Следете и събитието на „Походът на книгите” във Фейсбук и страницата на Асоциация „Българска книга”.

Част от Похода на книгите по традиция е и Национална награда „Бисерче вълшебно“. Децата от 5 до 16 г. са поканени да разгледат номинираните 134 заглавия, разделени в 4 възрастови категории и в една категория с нехудожествени заглавия. Гласуването в наградата продължава, а организаторите предлагат четене на откъси от заглавията и участие в съпътстващата инициатива „Книгоходец“.

На 22 април 2020 г. ще бъде отбелязана и 100-годишнината от рождението на Валери Петров чрез среща с внучката му Анна Хаджимишева.

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2020 г. с финансовата подкрепа на Столична община. Организатор е Асоциация „Българска книга“, а партньори на инициативата са Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“, Столична библиотека, Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“, „София играе”.