Илюстраторката Мария Гюлеметова е номинирана за медал „Кейт Грийнауей“

Британската асоциация на библиотечните и информационни специалисти CILIP обяви заглавията включени в разширените списъци за медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” за 2019 г. Медалите, за които гласуват само детски библиотекари, се дават за изключителни постижения съответно в детско-юношеската литература и илюстрацията за деца. Всеки от списъците включва 20 заглавия, избрани между рекордните  254 номинации.

Сред номинираните за медала за детска илюстрация е и книгата Beyond the fence на българската илюстраторка Мария Гюлеметова. Това е поредният успех за нея след като през миналата година дебютната й книга бе включена в разширения списък с претенденти за наградата Klaus Flugge 2018.

“Като председател на журито на медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” 2019, съм поразена от калибъра на тазгодишните разширени списъци. Избраните тази година заради своите изключителни постижения автори и илюстратори са създали творби, които забавляват, предизвикват, вдъхновяват и дори възмущават. 40-те селектирани книги дават близки гледни точки към семейния живот, отлично изградени светове и задълбочени и въздействащи изследвания на сложни теми и въпроси.”, коментира Алисън Бръмуел.

Впечатление прави присъствието на поезия, романи в стихове и книги, отбелязващи стогодишнината на движението на суфражетките. Сред представените теми са скръбта, психическото здраве, човешките права и индивидуализма.

Сред номинираните личат добре познатите имена на Джон Класен, Дейвид Алмънд, Франсис Хардинг, Филип Рийв и Сали Гарднър. Сред номинираните за първи път е Джейсън Рейнолдс с романа си в стихове „Дългият път надолу”, чието българско издание е номинирано за наградата „Бисерче вълшебно” 2019.

Тази година CILIP въвежда и трета награда – The Shadowers’ Choice Award (Награда на паралелното жури от деца). Тя ще се дава по преценка на децата и юношите, които правят паралелно гласуване за медалите. Целта на организаторите е да даде отбележи значението на паралелното детско жури и да даде повече тежест и присъствие в процеса на подбор и връчване на медалите.

Кратките списъци ще бъдат обявени на 19 март, а носителите на медалите ще станат известни на специална церемония в Британската библиотека на 18 юни. Всеки от тях ще получи по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местна библиотека, специално изработени златни медали и 5000 паунда от Colin Mears Award.

Медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” най-старите награди за детско-юношеска литература във Великобритания. Победителите сред номинираните заглавия се избират от детските библиотекари, което прави отличията особено желани от детските автори и илюстратори. Златните отличия се връчват всяка година от CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals). Сред лауреатите са К. С. Луис (1956 г.), Филип Пулман (1995 г.), Патрик Нес (2012 г.) и Нийл Геймън (2012 г.) при авторите, а при илюстраторите – Куентин Блейк (1980 г.), Хелън Купър (1996 и 1998 г.) и Лорън Чайлд (2000 г.).