Икономикс – за икономиката в картинки

Икономиката не е особено атрактивна наука за повечето хора. Парадоксално, повечето от нас обаче вярват, че разбират от нея и смятат, че политиците правят нещата погрешно, а нашите идеи са по-удачни.

Ако сте от хората, които искат да научат къде се коренят причините за повечето днешни икономически проблеми, но нямате време и енергия да четете класически икономически издания като „Капиталът“ на Маркс или „Обща теория за заетостта, лихвите и парите“ на Джон Мейнард Кейнс, „Икономикс. Как икономиката работи (и не работи)“ (изд. Дуо Дизайн) на Майкъл Гудуин е идеалното четиво.

Книгата е написана (и нарисувана) като комикс, но нека това не ви заблуждава. Гудуин подхожда към икономиката напълно сериозно като се познава с всички основополагащи трудове на големи икономисти. След това синтезира и „смила“ информацията за удобство на обикновения читател.

Той разделя книгата на осем глави и проследява зараждането и развитието на икономическите отношения от далечното минало до наши дни (до 2010 г.). Съвсем естествено по-подробно са описани събития и процеси, свързани с американската икономика и общество. Като световна сила обаче, САЩ неизменно оказва влияние и на останалия свят.

Представянето на фактите е съчетано със собствените коментари, критики и идеи за възможни решения на Майкъл Гудуин, които засягат:

  • големите корпорации и техните машинации
  • банковата система и нейните недостатъци
  • зловредното насърчаване на свръхпотребление и произтичащите от него екологични кризи
  • борсовите и икономически кризи
  • Уолстрийт и движението „Окупирай Уолстрийт“

Най-успешното му решение обаче е да обеди усилия с илюстратора Дан И. Бър и да представи информацията и мнението си под формата на комикс. Не оставяйте жанрът на книгата да ви заблуди. Комикс формата може и да не се свързва традиционно с разказ за историята на икономическата теория, но Майкъл Гудуин се е възползвал максимално от формата, за да привлече и задържи вниманието на читателите. Не бива да пренебрегваме и призива му да бъдем по-информирани и активни граждани, които се противопоставят на неразумните действия на големия бизнес и правителствата.

Резултатът от неговите усилия е увлекателна, разбираема и ангажираща книга по важни въпроси, които засягат пряко ежедневието на всеки от нас.

Ако решите да задълбочите познанията си в икономиката, в края на книгата ще намерите списък с допълнителни заглавия с кратки коментари от автора. Речникът и азбучният указател също са от голяма полза за читателите.

Книгата е много подходяща за тийнейджъри, които учат в профилирани гимназии по икономика и търговия или просто за всеки, който има интерес да научи повече за факторите, които определят световното икономическо положение.

Преводът на български е на Михаил Балабанов.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.