Иглата на Лабакан: майсторски полет в света на приказките

Юлка е един от най-любимите автори на българските тийнейджъри в последните години. И фентъзи-поредицата й „Страната на сънищата“, а и тийн-романите за Тина и половина и графиня Батори се радват на неописуем интерес сред децата.

Този интерес, ако трябва да сме честни, е напълно заслужен. Майсторския стил на писане на Юлка е безспорен, а умението й да вплита елементи от приказни сюжети в нишката на повествованието със сигурност впечатлява не само децата, но и възрастните. Последната част на трилогията „Страната на сънищата“ – „Иглата на Лабакан“ – прави тъкмо това: разказва през призмата на няколко класически приказки за приключенията на Иво и Кодо в спасяването на вълшебната страна.

Нека обаче започна по-отдалече… Иво е царски син, който си живее доста добре в света на хората, докато дядо му не умира, а магьосникът Фърн Руис не го пренася в Страната на сънищата. В нея живеят попътечовците, които водят сънуващите през пътеките на красивата, но непозната за хората страна на сънищата. За нещастие, бащата на Иво също не е между живите, на престола се е възкачило ужасно чудовище, а сънуващите хора са заплашени от нещо наистина ужасно – да не могат да се събудят и да останат завинаги в плен а сънищата. С помощта на новите си приятели като Кодо и стария дракон, Иво преодолява безброй препятствия, открива майка си и дори намира своя полубрат Етиен. Всичко за вълнуващите приключения на момчетата и за безбройните опасности, които ги дебнат, ще откриете в първите две части на трилогията – „Любими попътечо“ и „Кралска кръв“. А сега, дами и господа, нека полетим към „Иглата на Лабакан“!

Страната на сънищата е заплашена от неизвестен унищожител. Зелената трева изсъхва и никой няма обяснение за необичайните процеси, докато Сабине (приятелка на Иво от човешкия свят) не открива, че вторият й баща търгува със злите роднини на Иво, домогващи се до престола на Страната на сънищата. Освен много лоши, те са и безкрайно алчни, затова приемат да прекарват през таен проход, водещ към страната на попътечовците, варели с много отровни химикали. Тъкмо тези химикали предизвикват и необичайните явления, заплашващи с унищожение приказната страна, в която царува Иво. За да се справят с проблема, момчетата се пренасят на гости при кошмарите и тяхната огромна библиотека. Защо? Защото решението винаги се крие в книгите!

Странният Етиен, полубрат на Иво, намира решението на проблема с отворения таен проход – трябва само някой смелчага да зашие вълшебната врата с иглата на прочутия шивач Лабакан, но от страната на човешкия свят. Лесно казано, трудно сторено! Да откриеш игла в цял свят се превръща в най-важната задача за Иво и приятеля му Кодо. С напътствията на Етиен, двете момчета поемат през различните приказки, за да проследят пътя на незнайния Лабакан и да открият вълшебната игла. От Александрия през българското село Дрен, където е скрита историята за Циндил-Пиндил и Джаста-Праста, та чак до замъка Нойшвайнщайн в Бавария, двамата пътуват по следите на храбрия шивач, за да предотвратят злото, сторено от алчните попътечовци.

Как двете момчета ще преодолеят трудностите, които ги грозят, ще оставя на вас да разберете! Понякога дългът към поданиците и приятелството се оказват от двете страни на везните, а правилният избор може да бъде взет само от един истински попътечо!

Книгата „Иглата на Лабакан“ е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и можете да я подкрепите до 30.04.2014 г.!

Автор: Вал Стоева