Хвърчащи хора от ново поколение

За трета поредна година фондация „Детски книги“ отличи с приза „Хвърчащите хора“ учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Идеята за това отличие се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите.

Името на отличието отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров – кръстник и на „Бисерче вълшебно“. Неговото едноименно стихотворение „Хвърчащите хора“ описва идеално работата на ръководителите на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ и на учителите и библиотекарите, които подпомагат мисията на фондация „Детски книги“.

Благодарим за тяхната упоритост, за тяхното търпение и за тяхната мъдрост да поставят децата в центъра на усилията си.– заяви Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Хвърчащите хора на 2024 г. са:

  • Светлана Петкова – училищен библиотекар в 39 СУ – София
  • Силвия Марушкина – учител в 81 СУ „Виктор Юго“ – София
  • Неделка Ралчева – училищен библиотекар в ОУ „Марин Дринов“ – Панагюрище
  • Даниела Цветкова – училищен библиотекар в 131 СУ „Климент Аркадиевич Тимирязев“ – София
  • Атанас Дянков – дългогодишен председател на Обществения съвет при Пето ОУ „Митьо Станев“ – Стара Загора
  • Айля Чолак – учител в с. Самуил – Разград

През 2022 г., по случай 10-годишнината от създаването на „Детски книги“, отличието бе присъдено за първи път. Негови носители станаха учителите Миглена Манчева (София) и Мария Петрова (Пловдив), както и библиотекарите Антоанета Антонова (Попово), Дияна Георгиева (Силистра) и Пепа Димитрова (София).

Логото на отличието „Хвърчащите хора“ е дело на художничката Лиляна Дворянова.