Хей, спаси ме от боклука!

През последните години в България се появиха редица детски заглавия, повдигащи етични въпроси. Един от тях касае света, който всички ние познаваме. За много от нас той е изобилен, процъфтяващ, цветен и предлагащ необятни възможности…но този разкош нерядко е за сметка на нечия нищета. Бавно, но сигурно човечеството само разрушава дома си, затова не е чудно, че все по-често в детските книги четем за застрашени видове, опазване на околната среда и биоразнообразие.

Децата са естествено грижовни и милозливи, лесно разбират с какво могат да помогнат и не търсят мотиви. На пътя им обаче често заставаме ние, възрастните. Защото сме заети, защото не ни се отделя време, защото не виждаме смисъл и поради още безброй „защото“-та. За децата всичко е простичко – едно нещо или е редно, или не е; или можем да направим нещо, или не можем. А много често се оказва, че можем.

„Спаси ме от боклука. Един домат разказва“ от Биляна Константинова (изд. „Мармот“) е съвсем практично четиво, което показва как да намалим ежедневното замърсяване, като обръщаме повече внимание на това какво купуваме и как се храним.

Главен герой в книгата, то се знае, е доматът. И неслучайно – доматите са любими на милиони хора по света, изключително полезни са и не на последно място – от тях се прави кетчуп. Но един червен симпатяга унива в хладилника. Причината е проста – всичките му събратя са претворени в свежи салати, а той е забравен. Няколко дни по-късно доматът не е така свеж и лъскав, позагубил е форма и изкусителен вид и ясно разбира, че стопаните възнамеряват да го изхвърлят.

Ала той решава да разкаже една приказка на този, който наистина може да чуе – детето. Приказка за малките семенца в земята, за търпението и всекидневните грижи. Разказва за изпърво деликатните растения и за постепенното им укрепване. Описва красивите жълти цветове, от които като по чудо се развиват и самите зеленчуци (или плодове?). Оказва се, че за да имаме на трапезата си няколко сочни домата, някой друг се е трудил – хората, отгледали растенията, но и самата природа, вложила в тях топлина, време и невидими усилия.

Книгата внушава уважение към храната и повдига темата за безпричинното изхвърляне на голямо количество годни продукти. Става ясно, че не е трудно това да бъде избегнато. Продуктите могат да се пазаруват в умерени количества, да се съхраняват по-разумно, както и своевременно да се влагат в разнообразни и полезни ястия. Не вярвате ли? Тогава изчакайте до последната страница, за да видите точно как да превърнете поувехналия домат в…изненада!

Цветните, симпатични и реалистични илюстрации на Анна Цочева показват нагледно историята на вкусния герой, а многото капачета разпалват допълнително любопитството на малките читатели. Зад прозорчетата децата ще намерят интересни факти и идеи, любопитна информация и забавление.

А вие бъдете готови за въпроси и може би за някое и друго вдигнато пръстче, което казва „Ама и ти правиш така!“. В крайна сметка, важното е да бъдете откровени и да вложите старание. После запретнете ръкави, преровете пълния хладилник, извадете забравените стръкове магданоз, набръчканите чушки и моркови и потърсете заедно вкусни начини за приготвянето им. И помнете, че така давате смисъл на всички капки дъжд, на слънчевите лъчи, неуморните насекоми и хората, помогнали на тези на пръв поглед окаяни посетители да достигнат до нас.