Hay Festival в Дания събира звезди на съвременната детска литература

Майкъл Морпурго, Мег Рософ и Крис Ридъл са сред известните лица на съвременната детска литература, които ще се включат в първото издание на Hay Festival в датския град Орхус от 26 до 29 октомври, съобщава The Bookseller. Това е първият Hay Festival насочен изключително към писателите на детска и юношеска литература. Целта на организаторите е чрез разговори, работилници и представления да предложат запомнящ се поглед към света на детската литература. Сред останалите гости се открояват имената и на Кресида Коуел, Оливър Джефърс, Оуън Колфър, Ендре Люн Ериксен, Яна Телер.

Директорът международна дейност на Hay Festival Кристина Фуентес Ла Рош казва:

„Като истински международен детски фестивал, Hay Festival в Орхус ще насърчи нови начини за привличане към детско-юношеската литература и ще подчертае важността да четеш за живота в други култури, за да развиваш емпатията си. В свят, в който е лесно да се почувстваш изолиран, тази неограничена програма цели да въвлече младите хора от цяла Европа в обмяна на идеи и разговор.“

Освен в обществената библиотека Dokk1 международният фестивал на детската литература ще се проведе и на множество други места из целия град. Организаторите са планирали разнообразни събития на френски, английски, датски и испански, чийто вход е свободен.

Фестивалът на литературата и изкуствата Hay Festival, наричан „Удсток на духа“ е сред най-известните във Великобритания и се провежда от 1988 година в уелския град Хей-он-уай. В редица градове по света се провеждат негови дъщерни фестивали, а предстоящото издание в Дания ще отбележи титлата на Орхус като Европейска столица на културата 2017.