Кога да запознаем децата с поредицата за Хари Потър?

Историите за Хари Потър са известни с това, че са помогнали на милиони деца по света да обикнат (отново) четенето. Това са и едни от най-продаваните книги в световен мащаб за всички времена. Много съвременни родители са израснали с приключенията на младия магьосник и пазят топли спомени за часовете, прекарани в компанията на приятелите, враговете и учителите му. Разбираемо е, че същите родители често нямат търпение да запознаят с Хари, Рон и Хърмаяни своите собствени деца. И все пак, дали и кога това е добра идея?

По-нетърпеливите ще изтъкнат, че в книгите няма сексуални сцени, нито крайно насилие, а предимно вълшебства и различни премеждия. А като добавим към това и приказните илюстрации в някои издания, изкушението да зачетем поредицата на 5-годишния у дома става почти непреодолимо. Но нека отбележим, че отделните заглавия се различават значително едно от друго. С порастването на Хари се разгръща и самото действие, стилът на писане става по-мрачен, темите – по-философски, обемът на книгите се увеличава, а героите и връзките помежду им се развиват и усложняват. С други думи, книгите са написани така, че едно дете да започне поредицата на една възраст, но да я завърши няколко години по-късно, когато самото то е натрупало повече опит. Самият Хари в първа част е на 11 години, а в последната е вече на 17.

Ето и кратък ориентир за всяка от книгите:

„Хари Потър и Философският камък“

Това е най-кратката и най-леката книга от цялата поредица. Независимо от това, читателите се сблъскват с темите за загубата и смъртта, отхвърлянето и омразата, тормоза в семейството и в училище. Описани са опасни зверове и духове. По-често обаче Хари изгражда приятелства, учи магии и лети с метлата си. Затова можем да кажем, че оптималната възраст за книгата е 8+ години.

Прочетете отзива на „Детски книги“.

„Хари Потър и Стаята на тайните“

Историята става малко по-мрачна, книгата населяват огромни паяци, страховити влечуги и призраци. По стените на Хогуортс има кървави надписи, а няколко ученици са вкаменени. Хари и Рон пристъпват сами в подземни зали и помещения, за да влязат в битка с древен звяр. Прокрадва се и темата за влюбването и срама. Независимо от изброеното дотук, по своя стил и обем книгата се доближава до първа част. Затова, ако детето ви е приело добре „Хари Потър и Философският камък“, би трябвало да се чувства комфортно и с „Хари Потър и Стаята на тайните“. Възрастта вече е 9+ години.

Прочетете отзива на „Детски книги“.

„Хари Потър и Затворникът от Азкабан“

Действието се усложнява, но не прекалено. Въпреки това, в книгата е представен сериен убиец, Хари бяга от къщата на чичо си и леля си и се сблъсква с най-големите си страхове. Появяват се дименторите и читателите са приканени да си представят свят без капка любов и радост. Главните герои се сблъскват с тежко предателство, а самият Хари трябва да преглътне предразсъдъците си и да даде прошка и нов шанс на свой близък. Затова и препоръчителната възраст за тази част е малко по-голяма от предишните две – 10+ години.

Прочетете отзива на „Детски книги“.

„Хари Потър и Огненият бокал“

Четвъртата книга от поредицата изисква значително по-богат читателски опит. Обемът й също прави впечатление, като е с (около) цели 200 страници по-голям от „Хари Потър и затворникът от Азкабан“. В тази част има немалко забавни случки, но има и повече насилие – отрязване на ръка, изтезание и др. Повратният момент е убийството на ученик, което променя детския наратив и е ясен знак, че не всичко е вълшебства, кавги и закачки в класните стаи. Удачна възраст за „Хари Потър и огненият бокал“ е 11+ години.

Прочетете отзива на „Детски книги“.

„Хари Потър и Орденът на Феникса“

Мрачната нотка на поредицата се задълбочава. Волдемор отново набира мощ и довчерашните повече или по-малко безгрижни ученици сформират таен орден за борба със силите на злото. Още един близък на Хари изгубва живота си, настроението в книгата е по-тягостно. Поставя се на карта доверието с приятелите. Най-общо книгата се доближава до стил и съдържание до 4-та част, като тук обемът също е фактор, който не бива да се пренебрегва. „Хари Потър и орденът на Феникса“ изпълва близо 850 страници! Затова и препоръчителната възраст е 12+ години.

Прочетете отзива на „Детски книги“.

„Хари Потър и Нечистокръвния принц“

Действието и идейното съдържание се заплитат и усложняват неимоверно. Читателите трябва да поставят под съмнение понятията за добро и зло, защото разбират, че те съжителстват във всеки един човек. Хари се сблъсква със самота и отговорност, непосилни дори за възрастен. Но най-вече – в книгата умира особено важен герой, с който децата по правило се свързват силно още в първата част. Макар броят страници да е по-малък от предходната книга в поредицата, естеството на посланията в „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ също изисква вътрешна готовност и опитност. 12-13+ години е добра възраст за прочитането й.

„Хари Потър и Даровете на смъртта“

Това е финалът на поредицата и сцена на битката между привържениците на Волдемор и защитниците на свободата и толерантността. Книгата е тежка както заради физическото насилие в нея, така и заради емоционалните загуби и жертви на героите. Мнозина се прощават с живота си, а житейските уроци са много. Дискутират се лоялността, смисълът на живота и смъртта и как те оказват влияние върху изборите, които правим, на живота, който водим. Тази последна част е подходяща за читатели на 13-14+ години.

Що се отнася до илюстрованите издания, те имат няколко характеристики, които е редно да вземете под внимание. В България можем да се насладим на 2 илюстровани поредици –  с рисунки на Джим Кей и с творби на MinaLima.

 

Серията с илюстрации от Джим Кей е впечатляваща с по-големия си формат и прекрасните, реалистични илюстрации. Текстът в нея е без съкращения и е разделен в две колони на страница, което го прави по-лесно четим и подходящ за младите читатели. От друга страна обаче форматът е по-скоро неудобен за четене, а теглото на книжните тела изморява ръцете. По същността си поредицата е колекционерска.

       

Серията с илюстрации на MinaLima се придържа към формат, почти идентичен до този на оригиналните книги без картинно съдържание. В този смисъл е по-удобна за самостоятелно четене. Изданията са богато илюстрирани, с множество хитроумни детайли и интерактивни елементи, а текстът отново е без съкращения. Цената на книгите от тази поредица е доста висока, което отново ги прави предимно колекционерски или подходящи за подарък на дете, вече обикнало магическия свят на Хари Потър.

Текстовото съдържание на оригиналните издания и на илюстрованите е еднакво, затова въпросът дали вторите са подходящи за по-малки деца е неоснователен. Посланията са все така отнесими именно към възрастта, посочена по-горе.

Разбира се, това са обобщени препоръчителни години, валидни най-вече за случаите, в които детето чете книгите самостоятелно. Избор на всеки родител е дали да прочете на глас първите 1-2 части от поредицата на по-малкото си дете. То ще проследи действието, ще се привърже към героите и вероятно ще се влюби във вълшебствата. Ще му убeгнат обаче по-тънките внушения и целият емоционален диапазон на случващото се.

Не е беда, ако решите да започнете „Хари Потър и Философският камък“ с 5-6-годишния си мъник. Но ви приканваме да видите и други невероятни заглавия, напълно разбираеми за точно тази възраст. Защото тя ще отмине и толкова много съкровища ще си останат неотворени. А времето на Хари Потър тепърва ще предстои. Нека бъдем честни, ние, възрастните, също го обичаме.

Поредица с корици на Мери ГранПре:

Поредица с корици на Джони Дъдъл:

Издания с илюстрации на Джим Кей:

Издания с илюстрации на MinaLima: