„Хари Потър и прокълнатото дете” – деца, бащи и приятели

„Хари Потър и прокълнатото дете” бе нетърпеливо очаквана през 2016г. от многобройните фенове на момчето магьосник, които не спряха да се надяват на продължение на оригиналната поредица. Това, което получиха е сценарий на театрална постановка, написан от Джак Торн въз основа на оригинална история на Дж. К. Роулинг, Джон Тифани и Джак Торн. Действително, отново се озоваме във вселената на Хари Потър и се срещаме с добре познатите ни герои (Хари, Хърмаяни, Рон, Джини, Драко) 19 години след победата над Волдемор. Това, което много от изпълнените с нетърпение читатели обаче не отчетоха е, че не става въпрос за роман, което доведе до известно разочарование.

Реших да не губя време в повече предварителни проучвания и просто да прочета сценария. Хари вече е на 37 години и работи в Министерство на магията. С Джини Уизли са семейство и имат 3 деца (Джеймс, Албус Сивиръс и Лили). Хърмаяни е… министър на магията (не сте изненадани, нали?), а с Рон имат енергична и амбициозна дъщеря – Роуз. Драко Малфой е баща на Скорпиъс, връстник на Албус Потър. Макар старите ни любимци да имат широко присъствие в пиесата, основните герои са техните наследници. Вероятно се досещате и каква ще е основната тема – как децата се справят с очакванията, с които ги натоварват фамилните им имена и самите родители.

Началото на историята започва на гара Кингс Крос и прословутия перон 9 ¾, а Албус, Роуз и Скорпиъс отиват за първата си година в Хогуъртс. Царят обичайните притеснения и вълнения, а за Албус и Скорпиъс те се оказва основателни. Първо разпределителната шапка изпраща младия Потър в Слидерин, после се оказва и лош играч на куидич и няма приятели. Единственият син на Малфой също е в Слидерин, а куидичът не е неговият спорт. В училище е изключително непопулярен предвид носещия се слух, че е син на самия Волдемор. При всичко това не е чудно, че двамата с Албус стават най-добри (и единствени) приятели.

Двете момчета определено не се чувстват добре в кожите си. Първо изпитват вина, че не са това, което родителите им искат от тях. После се чувстват отговорни за постъпките на своите бащи в миналото. В тази ситуация е нужен само един подслушан разговор за намерен времевърт и възможност за промяна на хода на историята, за да се заплете действието. Можем ли да променим миналото и дали резултатът ще е по-добър, ще научите от книгата, но ви обещавам увлекателен сюжет, множество обрати и трудни ситуации.

Хипнотичното въздействие на света на Хари Потър върху читателите се дължи освен на превъзходните и увлекателни истории и на сериозните послания, поднесени ненатрапчиво, без назидателност и захаросване. Така чрез „Хари Потър и прокълнатото дете“ читателите могат да погледнат на проблема за отношенията между бащи и синове/дъщери от различни гледни точки според възрастта си. Младите нови фенове на Хари Потър могат да се срещнат с друга голяма за Роулинг тема – приятелството и неговата сила да помогне на децата да преодолеят неизбежните трудни моменти в живота.

От търговска гледна точка „Хари Потър и прокълнатото дете” може и да изглежда като опит да се удовлетворят едновременно старите фенове (които вече са родители) и да се привлекат нови (техните деца) на възрастта на Албус и Скорпиъс. Не виждам нищо укорително в това и колкото повече млади хора бъдат запленени от магията на Хари Потър и четенето, толкова по-добре. За мен магията се е получила и съвместната работа на Дж. К. Роулинг с Джак Торн и Джон Тифани е успешна.

Ако и за вас магията с книгите за Хари Потър се е получила, не забравяйте да дойдете на фен срещата на Алея на книгата в София на 12 септември от 18 часа.

Автор: Лора Филипова