Как се отглежда „Гривесто дете-коте“

Зает баща, който не прекарва много време със сина си.

Дете, което вече е свикнало с постоянното отсъствие на баща си и може да се забавлява само.

Звучи ви познато, нали? Дори може би сте в ролята на някоя от страните в тази конфигурация?

Само израелският писател Етгар Керет обаче може да ви разкаже такава банална история с помощта на гривесто дете-коте и капитан на летящ кораб, който освобождава редки животни от зоопарковете.

„Гривесто дете-коте” (изд. „Жанет 45“) започва в зоопарка. Бащата, който трябва да прекара време със сина си, го оставя сам, за да отиде на важна среща.

Момчето открива празна клетка, написва на табелката „Гривесто дете-коте“ и заспива вътре. Когато се събужда, вече е на летящия кораб на капитан Авакум.

Авакум спасява редки животни от зоопарковете, изучава всичко за тях и ги пуска в естествените им местообитания. Уви, в тефтерите му няма никаква информация за гривестото дете-коте. Затова героят се заема да му разкаже всичко.

„Гривесто дете-коте“ е книга за четене, когато цялото семейство се е събрало заедно – вечер или по празници. Това е времето, когато родителите могат да загърбят сериозните си „възрастни” задачи и да направят опит да влязат в света на децата.

Всяко дете е гривесто дете-коте: рядък вид, който не сме срещали преди да станем родители и чиито привички не познаваме.

Книгата може и да изглежда детска, но е също толкова и за възрастните. С леко и иронично подбутване тя им напомня, че отглеждат уникално същество, което има нужда от тяхното безрезервно внимание и любов.

Етгар Керет намига на родителите с типичното си чувство за хумор и елегантно ги кара да се замислят дали не е най-добре да последват примера на капитан Авакум и да изучат децата си, докато все още имат такава възможност.

Книгата е подходяща за четене от деца на възраст над 7 години (по-малките също ще слушат с интерес, но няма да могат да осмислят философията, вложена в такста от израелския писател).

Преводът е на Манол Пейков. Илюстрациите са дело на Авиел Басил и, ако се чудите какво да подарите на забързаните родители, това е един от най-подходящите подаръци!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.