Град от кости

Принципно истории включващи вампири, ангели, върколаци и тем подобни не ме привличат, но понякога странните настроения ни карат да посягаме към книги извън обичайните ни читателски предпочитания. Такова отклонение за мен бе „Град от кости” (изд. ИБИС), ударното начало на ърбан фентъзи поредицата „Реликвите на смъртните”. Тя е и дебютната издадена книга на Касандра Клеър (съавтор на поредицата „Магистериум“), която запраща писателската й кариера в звездна орбита.

Клеъри живее живота на обикновена нюйоркска тийнейджърка, докато една нощ с най-добрия й приятел Саймън не се сблъскват с нефилимите Джейс, Алек и Изабел. Нефилимите са ловци на сенки, които са пазители на нашия свят от демоните от други светове и долноземците (върколаци, вампири и подобни). Ловците на сенки са пазители и на трите реликви на смъртните – Бокала, Меча и Огледалото. Бокалът е изчезнал, а към него се домогва и Валънтайн – бивш ловец на сенки, който се стреми към абсолютна власт и въстава срещу Клейва.

Навлизането на Клеъри в този паралелен на съвременния Манхатън свят е доволно шокиращо – майка й е отвлечена, а момичето е нападнато от демони. Към трудната задача да намери и спаси майка си се прибавя и търсенето на изчезналия Бокал. За капак Клеъри се оказва и част от любовен триъгълник заедно с Алекс и Саймън. Естествено, и съдбата на света ни е застрашена.

„Град от кости” няма да ви разкаже нищо радикално ново. Има го затворения тийнейджър, който открива, че има специална дарба и не принадлежи на света на обикновените хора (Клеъри). Има го и архизлодея (Валънтайн), има ги и трудните семейни връзки и отношения, обречените любовни истории, предателства, саможертви и битки на живот и смърт. Но пък и това са нещата, които ни държат будни до сутринта, с поглед, препускащ през буквите в очакване на развръзката. А какво повече би могъл да иска един читател?

Касандра Клеър следва тази изпитана рецепта, като добавя лек и четивен стил, с който изгражда характерен свят и запомнящи се герои, които ти стават симпатични със слабостите и недостатъците си. В „Град от кости” тя е успяла да заложи и необходимите тайни и обрати за следващите книги от поредицата, които вече съм решила да изчета.

Автор: Лора Филипова