Гласуваме за (детска) книга на годината в класацията на Ozone.bg

През ноември най-голямата онлайн книжарница в страната – Ozone.bg – ще връчи своите награди за Книга на годината. Събитието има за цел да отличи предпочитаните от читателите издания в 10 категории. Линиите за гласуване ще бъдат отворени до 5. декември (вторник), а церемонията ще се излъчи на 7. декември от 19:00 ч. в профилите на книжарницата във Facebook и в YouTube. Всеки, гласувал през личния си профил в Ozone, има шанс да спечели ваучер на стойност 100 лв. за пазаруване от сайта.

Можете да дадете своя глас, като последвате този адрес.

Настоящото второ издание на наградите обхваща още повече образци на добрата литература. Освен към биографичните и класическите творби, тази година прожекторите са насочени към детските книги. Сред номинациите можем да видим великолепно илюстровано картинно издание („Дълбини“ от Стивън Хогтън, изд. „Artline Studios“), книга за емоционалната интелигентност („Ти си такъв, какъвто си“ от Оливие Клер, изд. „Timelines“), съвременна приключенска история („Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“ от Иван Раденков, изд. „Ентусиаст“), обяснение в любов към астрономията („Истории за звездното небе“ от Гертруде Кийл, изд. „Изток-Запад“) и дори сборник с най-вълнуващите рок произведения и музиканти, живели някога („История на Рока“ от Рита Набаис, изд. „Робертино“).

Това обаче не е всичко. Детски книги забелязваме и в категория „Минало в сегашно време“ – юбилейния сборник на Дора Габе „Калинчица капчица“ (изд. „Лист“) и новия прочит на класиката „Малкият принц“ (изд. „Таралеж“). Те са поставени редом до книги, подходящи за читатели в гимназиален и следгимназиален етап – „Брулени хълмове“ от изд. „Сиела“, „Арсен Люпен – джентълменът-крадец“ (изд. „Знаци“), както и масивния том на „Вълшебната планина“, преиздаден с нови одежди от изд. „ICU“.

Комикс класацията съдържа заглавия, добре познати на колекционерите от всички възрасти. Виждаме осмия брой на поредицата за Астерикс – „Астерикс при бритите“ (изд. „Artline Studios“), вторият дъкбургски том „Трала-Ла“ (изд. „Егмонт“), пълната колекция приключения на Майлс Моралес – „Майлс Моралес: Върховния Спайдър-Мен“ (изд. „Artline Studios“) . В списъка са и „Хилда и черната хрътка“ (изд. „Пурко“) и „Круела: Черно, Бяло и Червено“ (изд. Егмонт).

Освен по-малките, думата имат и тийнейджърите. В обширната секция „Книгата на новото поколение“ те ще намерят Оливи Блейк до Хана Грейс, книги за BTS, колоритния свят на подправките и сложните теми за любовта и раздялата. Ще могат да посочат най-въздействащата от поредица „Лични истории, заслужаващи внимание“, като историята на Бритни Спиърс или на Новак Джокович. И ще трябва да направят трудния избор между хумора на Тери Пратчет, въображението на Брандън Сандерсън, стила на Захари Карабашлиев, загадките на Агата Кристи и обичливите строфи на Мария Донева.

Освен изредените категории, откриваме още „Сърцето на родната литература“,„Световна проза“„Най-популярната книга за годината“ и „Книгите на голям екран“.

Не пропускайте да отличите фаворитите на своето семейство. Така ще разгреете и за Национална награда „Бисерче вълшебно“, гласуването за която предстои в началото на следващата година.