Флавия де Лус – преследвана от сенки

Преди дни „разгромих“ четвъртата книга от поредицата за гениалната Флавия де Лус – „Преследвана от сенки“. За щастие, както и в предишните три книги, творческото вдъхновение на Алън Брадли бе във върхова форма и книгата ме прикова от началото до края.

Ако нямате удоволствието да познавате единайсетгодишната Флавия, ето малко любопитни факти за нея:

– живее в старото английско имение „Бъкшоу“ в селцето Бишъпс Лейси;

– има две ужасни по-големи сестри, успяващи да вгорчат живота й;

– най-голямата й страст е химията и по-точно – разделът с отрови;

– майка й е починала, когато Флавия е била още бебе.

Съчетанието на страхотен ум, слабост към отровите и удивителна проницателност превръща момичето в конкурент на местния полицейски инспектор при разкриването на заплетени убийства. А труповете сякаш валят около Флавия, предизвиквайки я да прояви гениалните си способности и първа да открие убиеца. И ако подобни занимания ви се струват ужасяващи за малко момиче, не бързайте с изводите! Дайте шанс на Флавия, потопете се в химичната й лаборатория и открийте едни от най-хубавите криминални романи за тийнейджъри.

В четвъртата книга от поредицата малката де Лус решава, че трябва да залови дядо Коледа и да докаже на сестрите си неговото съществуване. Та възможно ли е хем да го няма, хем да изпълнява съвсем точно нейните желания? Забъркването на страховитото лепило обаче е възпрепятствано от пристигането на снимачен екип на територията на имението навръх Коледа. Звездите от ранга на Филис Уивърн и Вал Лампман осветяват имението и предизвикват смут в ежедневието на Бишъпс Лейси. За нещастие нито благотворителното представление на актьорите, нито светлите коледни дни са в състояние да предотвратят убийство. И, както се досещате, главно действащо лице в разследването както обикновено е Флавия.

Истината е, че за първи път нямах никаква идея кой може да види сметката на световноизвестна звезда до последната страница. Детективските похвати на малкото момиче отново спечелиха вниманието и искреното ми одобрение, а заплетената история, носеща привкус на семейна мелодрама с елементи на отмъщение, гарантирано ще се хареса не само на младите читатели, но и на техните родители.

Не пропускайте да прочетете и другите истории за Флавия де Лус – „Сладкото на дъното на пая“, „Номерът с въжето“ и „Червена херинга без горчица“.

Автор: Вал Стоева