Флашмоб инициативата „Остави всичко и чети“ 2021 събра 17 360 участници

Четенето процъфтява! Това е заключението след провеждането на флашмоб инициативата „Остави всичко и чети“ 2021, организирана от фондация „Детски книги“.

От 7 до 12 април 2021 г. бяха подадени 1318 заявки за регистрацията на 17 360 участници. Всички те отделиха 15 минути за четене с наслада, без условия и изисквания, в Деня „Остави всичко и чети“. Този празник, известен още като DEAR Day, води началото си от книгите на американската писателка Бевърли Клиъри и се отбелязва в редица страни по света.

България се включи с интерактивна карта на регистрираните в рамките на пет дни участници, а ето и цифрите:

  • 1318 подадени регистрации
  • 17 360 участници
  • читатели в 22 държави
  • читатели на 4 континента (Европа, Азия, Северна Америка, Австралия)
Карта „Остави всичко и чети“ по държави на регистрация (кликнете върху снимката за достъп до картата)

„Всички участници, заявили своето участие в „Остави всичко и чети“, заедно показаха, че четенето не е отживелица и има силата да свързва хората в общност.“, коментира  Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация „Детски книги“.

Флашмоб събитието е своеобразно българско продължение на кампанията „Европа чете“, организирана през 2019 г. от организациите от мрежата EU Read. Тогава фондация „Детски книги“ застана зад твърдението, че 15 минути четене на ден от родител на дете може да намали значително нивата на функционалната неграмотност в страната.

След успеха на „Остави всичко и чети“ 2021, инициативата ще се превърне в традиция и всяка година на 12 април фондацията има намерение да показва, че четенето наистина процъфтява, а българите могат да се обединяват успешно в общности от читатели без значение къде се намират.

„Решихме да го опровергаем твърдението „Хората не четат“, за да предотвратим едно самореализиращо се пророчество. Четенето никога не е било толкова интензивно. Въпросът е дали си даваме сметка какво е четенето и дали го вършим с наслада.“, казва Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

„Искахме да насърчим читателите да поспрат и да отделят поне 15 минути, които да прекарат в четене в тишина. За децата подобен подход е особено важен – чрез него те са в състояние да отграничат четенето за училище от четенето по желание.

Именно чрез възможността да изберат книга, да четат без обяснения или пък да послушат как някой им чете, те могат да заобичат истински процеса на четене. Дължим им го, ако искаме да им дадем добър старт в живота.“

Като благодарност към участниците, партньорите на инициативата от електронна книжарница „Ние, децата!“ предоставиха 3 ваучера за книги на стойност 50 лв. всеки.

Късметлиите, изтеглени на томболен принцип, са:

  • регистрация №1184 – АИ, Ловеч
  • регистрация №0384 – 3. б клас, София
  • регистрация №0091 – III клас на VI СУ „Отец Паисий“, Монтана

Късметлиите ще получат персонални кодове за поръчка от партньорите ни на посочения при регистрацията имейл. Всички останали могат да ползват код с кауза DK19 за 10% отстъпка от стойността на поръчките за книги целогодишно. 

Благодарим ви за снимките, за добрите думи и за вдъхновението!

Ще ви очакваме отново догодина, за да направим една още по-богата и пълна с читатели карта. 🙂

 

––

Инициативата „Остави всичко и чети“ 2021 се организира от фондация „Детски книги“ като продължение на „Европа чете“ и подготовка за следващата стъпкав работата ни – платформата „Книгоходец“, подкрепена от Национален фонд „Култура“.

Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка, без поставяне на условия за час, място. Датата е 12 април и съвпада с D.E.A.R. Day – Ден „Остави всичко и чети“, който се отбелязва в редица страни по света. 

Автор на илюстрацията към „Европа чете“ и „Остави всичко и чети“ е художникът Дамян Дамянов. Неговата рисунка представя България в едната от трите специални книги, предоставени на Европейската комисия от EU Read.