Финландската писателка Юули Ниеми гостува на Софийския международен панаир на книгата

Финландската писателка Юули Ниеми, чийто дебютен роман „Не върви сам по пътя“ излезе на български през ноември, ще бъде гост на Софийския международен панаир на книгата. Срещата с Ниеми ще се проведе на 12 декември от 13:00 ч. в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата. В разговора ще участват и българската писателка Юлия Спиридонова, заедно с преводачката Росица Цветанова.

Книгата – послание на първата любов – е част от поредицата на издателство „Емас“ „Европейски разказвачи“, която приютява най-доброто от литературата за млади читатели на континента. По думите на самата Ниеми „Не върви сам по пътя“ не е книга за момичета или за момчета, а за юношите като цяло:

„Тя е за младежите въобще. Надявам се момичетата да прочетат събитията през очите на момчето, а момчетата през очите на момичето.“

Ниеми е родена през 1981 г. в Хелзинки. Преди да напише „Не върви сам по пътя“, тя е писала поезия, сборник с новели и киносценарии. През 2016 г. дебютният ѝ роман – историята на петнайсетгодишните Ада и Егзон – й донася престижната награда „Финландия“ за детска и юношеска литература.