Философски закуски за деца: Чуденето е чудесно

През септември „Книжарница в куфар“, в партньорство с фондация „Детски книги“, постави началото на серия Философски закуски в град Стара Загора. Събитията, насочени към деца между 8 и 12-годишна възраст, бяха вдъхновени от едноименната поредица на изд. „Точица“. Скоро след първата проведена Закуска проектът бе спечелил доверието на множество родители, открили ползите от подобни занимания за своите деца.

От 2024 г. философските срещи за старозагорци минават на ново ниво.

За следващите месеци организаторите предвиждат работилници, предназначени за родители и обучители. Освен „Къщата на Архитекта“, домакини на Философските закуски ще бъдат и различни други средища на културата. Първото събитие за януари ще се състои в Детския отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Всички деца между втори и шести клас могат да вземат участие в дискусията на 13. януари (събота) от 10 ч. след предварително записване на този адрес. Благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, входът за всички мероприятия е свободен.

~ Какво прави Философските закуски толкова специални? ~

Те стимулират качественото общуване. Участието в тях помага за преодоляването на неувереността и добиването на редица умения – за изслушване, за зачитане на гледната точка, за опровергаване без осмиване и осъждане. Срещите насърчават съвместното изследване без съревнование.

  

Те дават поле за изява. Дискутиращите имат възможност да изразят и отстоят своето мнение по различни въпроси, без да робуват на представата за „правилен“ и „грешен“ отговор. Споделянето на индивидуалния опит в подкрепяща среда е много важно за самоуважението на децата, за тяхната способност да артикулират и аргументират нещата, в които вярват, да разучават емоциите си и да се свързват с останалите.

Те учат на ангажираност и инициативност. Всяка философска среща поставя децата в активна позиция. Водени от своите интереси, потребности и преживявания, младите мислители задават тон и посока на разговора. Като изтъкват нещата, които ги безпокоят, озадачават и вълнуват в конкретна тема, децата подхранват естественото си любопитство и мотивацията си да напредват.

Те развиват творческото, логическото и критичното мислене. Философските закуски предоставят инструменти и напътствия, с помощта на които децата изясняват, отсяват и подреждат факти, търсят зависимости и откриват алтернативни пътеки. Възрастните, развили подобни качества като деца, противодействат по-лесно на дезинформацията и манипулацията, вземат информирани решения и изграждат по-трайни връзки с околните.

Заповядайте и се убедете сами, че „Чуденето е чудесно!“.

За повече информация, присъединете се към групата Философски закуски за деца или пишете до официалния имейл адрес на Закуските, we.philo@gmail.com.