Философска закуска в Стара Загора – обсъждаме големите теми с малките мислители

В самото начало на септември Фондация “Детски книги” и “Книжарница в куфар” ще сервират първата Философска закуска в Стара Загора. Философската закуска е събитие за насърчаване на четенето, откривателството, критическото мислене и диалога. В центъра на неформалната дискусия е детето – с неговия опит и неговите въпроси, възгледи, мечти. Заниманието е насочено към децата между 8 и 12 години и е с вход свободен с предварително записване.

> За събитието <

На 01.09. от 10 ч. в сърцето на Стара Загора ще зазвучи детски смях. „Къщата на Архитекта“ на ул. „Сава Силов“ 37 ще посрещне млади мислители за раздумка на тема „Успехът и провалът“. Събитието ще се проведе на открито в двора на емблематичната сграда. Родителите, които имат друг ангажимент, ще могат да оставят детето си до края на Закуската (т.е. за около час), а за възрастните, изчакващи в пределите на Къщата, ще бъде предвиден кът за отмора. Разбира се, освен храна за ума, е подготвена и „истинска“ скромна почерпка. За доброто прекарване на всички ще се погрижат Гергана Димитрова („Детски книги“) и Райна Димитрова („Книжарница в куфар“).

Местата „край масата“ са ограничени. Побързайте да запазите своето от този линк.

> За поредицата <

Иновативният формат е вдъхновен от едноименната серия „Философски закуски“ на Брижит Лабе и Мишел Пюеш (изд. „Точица“). Тънките и малки наглед книжки провокират децата да се замислят върху сериозни въпроси, касаещи разбирането им за света и за себе си. Чрез примери от ежедневни ситуации авторите разглеждат в дълбочина теми като:

  • „Същност и външност“,
  • „Нормално и ненормално“,
  • „Любов и приятелство“,
  • „Уважение и неуважение“,
  • „Насилие и ненасилие“,
  • „Диктатура и демокрация“,
  • „Войната и мирът“,

както и „Успехът и провалът“ – книгата, която ще бъде отправна точка на първата старозагорска Философска закуска. Подходът на авторите изключва назидателния тон и представя различни гледни точки, като подтиква читателите да обсъждат и сами да открият правилния път.

 > За организаторите <

„Книжарница в куфар“ е пътуващ дом на книги, музика и срещи. Съдържа заглавия на разнородни теми и се занимава с организиране на събирания и обсъждания. Кани автори, преводачи и издателства, които казват важни неща за дома, емиграцията, пътуването, адаптацията, връзката между хората и срещата с Другия. Книжарница в куфар е мечта. Пътешествие в чужди светове. Пространство, пълно с истории.

 „Детски книги“ е неправителствена организация, ангажирана с насърчаване на четенето и повишаване на функционалната грамотност на младите хора. Под шапката на „Детски книги“ е „Бисерче вълшебно“ – първата награда за детска литература в страната, чието жури са самите деца. От 2022 г. организацията присъжда и отличието „Хвърчащите хора“ на учители и библиотекари, които работят сърцато, активно и последователно за едно по-четящо поколение. Тя има свой подкаст („На нов ред“) и подпомага читателски клубове в цялата страна.