Фенове на Хари Потър обсадиха Алея на книгата в София

Десетки фенове на книгите за Хари Потър и магическия свят на Дж.К. Роулинг обсадиха Алея на книгата в София на 12-и септември. В срещата се включиха едни от най-активните малки и големи почитатели на поредицата, членове на препрочитателски клуб Daily Potter. С помощта на журито Радина Рейвънклоу и Михаил Костов, основател на клуба, сцената стана арена на оспорван турнир за купата на домовете. Участниците трябваше да отговарят на магически въпроси с нарастваща трудност, а победителят в играта си тръгна с екземпляр от „Хари Потър и Прокълнатото дете“, осигурена от изд. Егмонт. Вторият в играта получи като поощрителна награда „Куидичът през вековете“.

Забавленията продължиха със състезание „Познай магическото животно“ и въпроси към публиката, които никак не я затрудниха. Накрая трима от феновете бяха предизвикани от водещата Вал Стоева да влязат в ролята на Хари Потър защитници. Те имаха по 1 минута да убедят присъстващите защо си струва да прочетат поредицата за Хари Потър. Всички защитници бяха много убедителни, но най-силните ръкопляскания бяха за 6-годишния Пепи и за Мартина, която публиката избра за победител. Дамата си тръгна с екземпляр от „Приказките на барда Бийдъл“.

Събитието завърши с турнир на великите магьосници. В него бяха призовани да вземат участие най-заклетите фенове на поредицата за Хари Потър, а въпросите бяха с изключителна степен на сложност. Подготвени от Радина и Михаил, те затрудниха много от участниците, а победителката в играта си спечели копие от „Фантастични животни и къде да ги намерим: оригинален сценарий“. Поощрителна награда получи опонентката на младата дама, която си тръгна с „Фантастични животни и къде да ги намерим“ от Нют Скамандър.

Всички малки и големи магьосници, които се включиха в игрите и дадоха верни отговори, получиха награди от издателство „Егмонт“ – книгоразделители, закачалки за врата, значки.

На 13.09.2017 г. от 18 часа Алея на книгата ще стане домакин на епична среща на феновете на друг любим литературен герой – Пърси Джаксън. Предизвикваме ви да дойдете и да се изправите срещу въпросите, подготвени от преводача Александър Драганов, и да разберете дали сте достойни за полубог или поне за гръцки герой.