Фамилиарите – животни спасяват кралството

Ако не обичате историите с говорещи животни, поредицата „Фамилиарите“ (Артлайн студиос) на Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън изобщо не е за вас. Ако обаче сте фенове на фентъзито, в което изобилства от магия, странни чудовищни същества и борби за власт, спокойно можете да разгърнете първата книга.

Олдуин е хитър и смел уличен котарак, чийто хоризонт се простира до следващите няколко хранения. Животът му се променя драстично, когато случайно се озовава в магазин за животни в непозната част на града. Всички животни в магазина са фамилиари т.е. имат някакви магически способнности и стават спътници на магьосниците. Съвсем скоро това се случва и с Олдуин. 9-годишният Джак, който се обучава за магьосник, избира котарака за свой фамилиар. Единственият проблем е, че Олдуин е съвсем обикновена котка.

Така косматият герой попада в компанията на великия магьосник Калстаф, който освен Джак обучава и по-голямата му сестра Мериан и Далтън. Задругата се допълва от жабока Гилбърт и синята сойка Скайлър, които са фамилиари съответно на Мериан и Далтън. Още преди да има време да свикне с новия си живот и да се реши на признание, че не е магически котарак, Олдуин и другите две животни са натоварени с тежката мисия да спасят отвлечените деца и цялото кралство.

Притиснати от времето, бозайник, земноводно и птица ще научат много един за друг, за лъжите, за преодоляването на страховете, за високомерието, за самочувствието, за скритите таланти и за прошката. Динамиката на тяхната група ще напомни на децата за собствените им взаимоотношения с другите деца и авторитети в живота. Нали не се съмнявате, че Олдуин, Гилбърт и Скайлър накрая ще се превърнат в истински приятели – всеки с различен характер и способности, но готови на големи подвизи като екип?Smile

Трудно е да се избегне аналогията между „Фамилиарите“ и поредицата за Хари Потър – от избирането на фамилиар и връзката между магьосник и животно до героичното трио, което трябва да спаси кралството. Въпреки липсата на особена дълбочина в сюжета и персонажите се е получила увлекателна история за читатели между 7 и 10 години, които нямат толкова голяма база за сравнение и аналогии. Без да предлага нещо оригинално и изключително като история или стил на писане, книгата е събрала достатъчно приключения, трудни ситуации, симпатични герои (животни и хора) и важни въпроси като приятелството, увереността в собствените сили и упоритостта.

Приключенията на Олдуин, Скайлър и Гилбърт са съпътствани от приятните графични илюстрации на Питър Чан и Кей Аседера. Те разнообразяват четенето и допринасят малките читатели да си представят по-ясно магическия свят на фамилиари и предани.

Книгата е в превод на Майре Буюклиева и моето впечатление е, че върху него би могло да се поработи още, за да тече разказът по-гладко, както и да се дообмислят някои изрази.

Ако сте заинтригувани и животинското трио ви е станало симпатично, можете да разгледате сайта на поредицата (на английски) и да проверите какъв фамилиар бихте били вие. (Аз се оказах лечебен гарван или лемур, който вижда през предметитеLaughing) След това можете да уплътните последните дни от ваканцията с втората книга от поредицата, „Тайните на короната“, където Олдуин, Гилбърт и Скайлър се впускат в ново приключение.

Автор: Лора Филипова