„Фамилиарите“ преобръщат света на магията надолу с главата

„Фамилиарите“ (изд. „Артлайн Студиос“) е изненадваща и неочаквана книга, която внася свеж полъх във фентъзи жанра. Предназначена за читатели на възраст от 9 до 13 години, тя със сигурност няма да ви остави безразлични.

Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън поставят началото на историята в земите на Вастия. Там ни срещат с уличния котарак Олдуин – съвсем обикновен наглед, макар и доста находчив при намирането на храна. Дори и за умник като него е невъзможно да се измъкне от ръцете на ужасния ловец на животни Гримслейд, но все пак Олдуин прави опит да спаси кожата си, бягайки из целия град Бриджтауър. В отчаян опит да се скрие, животното се промушва през един открехнат прозорец и се озовава в магазин за чудновати същества. Саблезъби вомбати, костенурки с диамантени коруби, двуопашати лемури, джобни дракони и дори хамелеонови крабове – всички те се разхождат из клетки в магазина и обсъждат компоненти, заклинания и други непонятни за котарака неща.

„Аха, това вече обясняваше всички необичайни създания в този магазин – те бяха фамилиари, животните придружители на магьосници и вещици или на всякакви заклинатели.“

Вероятно историята би продължила по друг начин, ако в магазина не влизат магьосникът Калстаф и неговият ученик Джак. Момчето трябва да си избере фамилиар и някаква необяснима сила го тласка към клетката на Олдуин. Така една немагическа котка се оказва помощник на бъдещ заклинател. Затворен в собствения си капан, Олдуин започва новия си живот в Каменния ручей. Там се среща със сойката Скайлър и с дървесната жаба Гилбърт – също фамилиари на чираци магьосници. Котаракът решава да скрие тайната за обикновения си произход временно, но последвалите събития го изправят пред редица изпитания, които обикновено животно едва ли би преодоляло.

Неочакваното нападение над Каменния ручей и изчезването на чираците Джак, Далтън и Мериан принуждава фамилиарите да тръгнат на смъртоносна спасителна мисия. По пътя си тримата преодоляват изпитания, тежки дори за най-опитните магьосници. Те трябва да решат загадката и да разберат къде са отвлечени техните предани, но междувременно ще се изправят пред най-големите си страхове и тайни.

„- Знаеш ли, животът не е само да гледаш в миналото и в бъдещето – рече Гилбърт, боейки се да срещне погледа на баща си. – Животът е да изживееш момента и да се наслаждаваш на това, което имаш сега.“

Магии и заклинания, находчивост и смелост – тази умения и качества вече не са запазени само за хората, защото фамилиарите вземат нещата в свои ръце!

Книгата „Фамилиарите“ е начало на интересна поредица. В нея най-необичайното е перспективата, от която авторите са погледнали на света на магията. За разлика от другите фентъзи романи, тук главната вълшебническа роля играят животни. Този подход превръща книгата хем в нещо познато и обичано (заради магиите и приключенията), хем в нещо напълно ново и различно (обикновено магьосниците са хора, но не и тук!).

Темите за приятелството, саможертвата, умението да намираш решение в трудни ситуации и да се изправяш лице в лице с истината са вплетени със здрава, но незабележима на пръв поглед нишка, която кара читателя подсъзнателно да поставя себе си в подобни ситуации и да разсъждава за собствените си постъпки.

„Една добра книга е всичко, от което се нуждае човек – обади се старият магьосник, – след като си ги прочел всичките.“

Авторите Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън написват романа заедно, споделяйки общата си страст към магията и животните. Те поверяват илюстрациите на Питър Чан и Кей Аседера, които допълват приключенията на Олдуин, Скайлър и Гилбър с графични изображения. По поредицата предстои да излезе и анимационен филм, а ето и трейлър на книгата на английски език:

Автор: Вал Стоева