Ever After High: Най-грозната от всички

Като родител, изпитващ искрена ненавист към комерсиални проекти, облъчващи децата, вероятно бих пропуснала поредицата „Ever After High“. Щастлива случайност все пак ме събра с първата ѝ част – ”Книгата на легендите” (изд. “Егмонт”), а прочитът ѝ промени негативната ми предварителна нагласа. Хареса ми идеята на Шанън Хейл да обърне внимание на приказките, а и посланията да бъдеш себе си, да се бориш за щастието си и да не вярваш сляпо в предопределената съдба, ме убедиха в ползата от поредицата.

Втората книга – „Най-грозната от всички“ – продължава да проследява историята на Рейвън Куин (дъщерята на Злата кралица), която отказва да се подпише в Книгата на легендите и така обрича на провал приказката за Снежанка. Епъл Уайт (дъщерята на Снежанка) може и да е бясна на Рейвън, но двете ще трябва да се съюзят, защото Маделин Хатър (дъщеря на Лудия шапкар) е заплашена с изгонване от гимназията. Причината: тя чупи фигурка на еднорог, в която директор Милтън Грим е скрил опасната Небивалица. За всички е ясно, че Мади няма как да е направила нарочно нещо толкова ужасно, но само Епъл и Рейвън се наемат да извършат заклинанието за Неоспоримо доказателство, с което да докажат невинността ѝ.

За да постигнат успех и да научат как се прави заклинание от трийсет и осмо ниво, девойките извикват на помощ най-злото зло – майката на Рейвън. Тя е затворена в специална стая и момичетата извършват забранен достъп до нея чрез огледалонет, като преди това омагьосват интернет-гения на гимназията и научават как да избягват магичните защити. Налага им се да разгадават съставките на заклинанието, скрити в гатанки; изправят се пред някои от най-големите си страхове и откриват начин да свършат всичко, без Мади да разбере. Драконски черепи, нокти на великани, грахови зърна и бебе-къщичка с кокоши крака са част от предизвикателствата, пред които се изправят момичетата. Докато се съревновават с времето, те се запознават и със съдбите на други приказни герои, които би трябвало да са щастливи, но всъщност май не са съвсем такива.

Заклинанието за Неоспоримо доказателство трябва да бъде изпълнено без грешка. Залогът е голям, а напрежението – ужасно. Дали Рейвън и Епъл все пак са усвоили най-важните уроци, докато са търсили вълшебните съставки? Шанън Хейл държи в напрежение читателите и непрекъснато изважда по някое препятствие от ръкава си, подлагайки двете принцеси на тест.

„- Но при избора нищо не е сигурно. Сега може би никой няма да се радва на щастлив край. Защо да рискуваме онова, което имаме, за нищо?

– Защото преди нямаше шанс да се радваме на щастлив завършек – повиши глас Рейвън. – Сега поне има някакъв шанс.

– Шанс? – каза Епъл. – Готова си да рискуваш всички тези щастливи съдби за някакъв си шанс? Откъде знаеш дали някой ще получи…

– Не знам! – извика Рейвън. – Никой не знае! Такъв е животът и ние просто го живеем и се надяваме на най-доброто!“

„Ever After High: Най-грозната от всички“ (изд. “Егмонт”) е поредица за любителките на Monster High и Барби. В нея те ще открият съвременни версии на познатите приказни герои – с огледалонети и достъп до интернет, – които се опитват да представят класическите приказки по нов начин. Книгата е приятна за четене и ще подтикне дамите да се запознаят с приказките, които не са им известни, за да се ориентират кой кой е. Тук възможен проблем може да се окажат имената на героите, съответстващи на английските приказни версии, които доста се различават от българските (напр. Сноу Уайт вместо Снежанка и т.н.).

Автор: Вал Стоева