Едно хъски на ледения континент

Хавиер Качо е човек с изключително богата биография. Освен учен и полярен изследовател, той е и писател. В България е добре познат с книгите си за Скот, Амундсен и Нансен. Тази година издателство Таралеж публикува на български и книгата му за деца „Приключенията на Пити на Антарктида“. Заглавието подсказва мястото на действието, а корицата загатва кой е главният герой.

Пити е малко сибирско хъски, което живее щастливо с малката си господарка в Испания. Когато баща ѝ Хайга заминава за Антарктида като ръководител на испанска полярна експедиция, момичето решава, че кучето също трябва да замине със задачата да го пази. Макар и неохотно, Хайга се съгласява.

Пити е още малко куче и за него всичко е ново и вълнуващо. От пътуването със самолет и кораб, до живота сред лед и сняг. Точно както и за децата. Особено очарователни са първите му срещи със снега и първия му поглед към ледения континент, който той много сполучливо оприличава на сметанова торта.

Животът в една полярна база също е безкрайно интересен, а освен кучето Качо описани забавно и живописно и членовете на полярния екип – от готвача Хуанма до вечно сериозния учен Карлос.

Пити се адаптира чудесно, завързва нови запознанства с местните „жители“ на континента и и дори наистина спасява Хайга при опасен инцидент с английски изследователи на близкия до базата ледник.

Хавиер Качо е създал симпатичен герой, който няма как да не обикнете от самото начало. Образът на Пити съчетава умилителна наивност и детски поглед към света с чувство за чест, справедливост и усет към доброто.

Запознанството му с птиците скуа и безчетните пигвини от различни породи са отличен начин малките читатели да се запознаят с живота на Антарктида, а емоционалните описания на ледените пейзажи с лекота те пренасят там.

Изданието е илюстрирано от Борис Стоилов, чиито черно-бели илюстрации отлично допълват представата за суровата и опасна красота на Антарктида, както и закачливата природа на Пити.

Преводът е на Светослава Славчева.

Книгата е подходяща за деца над 9 години. Освен като увлекателно приключенско четиво, тя може да бъде използвана и като инструмент за дискутиране на теми като екологията, задачите пред съвременните учени, необходимостта от научни изследвания на Антарктида и важността на екипната работа.

Хавиер Качо ще гостува на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Можете да се включите в онлайн срещата с него на 12 декември от 11 часа на фейсбук страницата на фестивала.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.