Една нетипична училищна библиотека

Какво си представяте, когато чуете училищна библиотека? Малка стая с прашасали и остарели книги, предимно от задължителната литература, която работи само от време на време? Е, в Основно училище „Любен Каравелов” в Попово разбират идеята за училищната библиотека по съвсем различен начин. Ето как ни представи дейността й училищният библиотекар Антоанета Йорданова.

Училищната библиотека към ОУ „Любен Каравелов“, гр. Попово, е създадена на 26 ноември 1959 година. Тя обслужва учениците и учителите на две училища в града (общо ок. 900 души) – ОУ “Л. Каравелов” и гимназия “Христо Ботев”, в чиято сграда се обучават учениците от прогимназиалния етап и където се намира библиотеката. Днес училищната библиотека разполага с около 20 000 тома книги, 2 000 учебници и помагала, и има общо близо 600 читатели. Тя ежегодно комплектува фонда си с нова литература и изнася информация с анотация за новите книги. Библиотеката разполага и с три компютърни конфигурации, свързани с интернет.

В училищната библиотека се провеждат разнообразни събития – литературни четения, тематични уроци, беседи, обсъждания на книги, изложби, свързани с бележити дати. Освен това тя инициира и организира срещи с творци, литературни конкурси и провежда анкети.

Училищната библиотека на ОУ „Любен Каравелов“ вижда своето място в училището в няколко направления:

Партньор в реализацията на ученически проекти

 • Проект „Аз обичам да чета” (ІІ-и „в” клас с кл. ръководител Диляна Димова) продължи 3 години като началото бе в училищната библиотека с приказките на Ангел Каралийчев. Финалът на проекта бе представянето на книжка с лично творчество, в присъствието на много гости. Всички книги, закупени от децата за проекта, бяха разделени по равно и дарени на училищната и читалищната библиотека. Децата участваха и в Читателска щафета 2 „Детективи с машината на времето” в Столична библиотека, където се състезаваха с ученици от други училища и бяха обявени за „Четящата сила на Попово”.
 • “Хитър Петър”- любим приказен герой – проект на петокласниците за рисунка, конкурс за най – сладкодумен разказвач, презентация.

Част от училищния живот

Традиция  е патронният празник на училището да се отбелязва от класовете с беседа в училищната библиотека, съобразена с възрастта на учениците. В беседата е включена презентация за живота и творчеството на Любен Каравелов, изложба от книги. В  прогимназиалните класове се организира викторина, а при малките – осмокласници четат откъси от произведения.

Партньор в образователния процес

 • Провеждат се уроци по “Родолюбие” в VІ-и клас;
 • Традиционен конкурс в V-и клас за най–добър разказвач на приказка за Хитър Петър;
 • Провеждане на нетрадиционни часове в библиотеката в VІІІ-и клас (“Родът – окови или устои” в “Дервишово семе“ от Николай Хайтов и „Образът на жената в поезията на Елисавета Багряна и Блага Димитрова”).

Участник в национални кампании и инициативи

 • Походът на книгите: 2 – 23 април 2013
 • Традиционен конкурс за написване на приказка “Ще ти разкажа приказка” в третите класове по повод 2. април – Международния ден на детската книга.

„През 2013/2014 учебна година конкурсът за приказка бе проведен през м. ноември и най – добрите приказки участваха в ІІІ. Национален  конкурс за написване на приказка “Ще ти разкажа приказка”. Изпратени бяха 32 приказки. Училищната библиотека организира училищното ниво на конкурса, подготовката на творбите за участие и изработването на похвални грамоти за всички, класирани за националния конкурс.“

 

 • Състезание за най – добър четец в ІІІ клас през 2012/2013 учебна година;
 • Отбелязване на Националната библиотечна седмица 2013 чрез включване в инициативата на ББИА “Посланици на библиотеките”. По време на Дните на училищните библиотеки (28 октомври – 1 ноември 2013 г.).

“Посланиците на училищната библиотека” връчиха на директора на училището списък от книги, които да бъдат закупени за библиотеката. В края на 2013 г. от този списък бяха закупени 52 заглавия за 500 лв. “Посланиците” бяха изключително активни и в търсене на подходящи заглавия, в поръчването на книгите, в получаването и обработката им.“

 

 • Читателски маратон
 • Освен това библиотеката е инициатор и организатор, заедно с учителите от училището, на инициативи, свързани с книгата и четенето, например гостуване на детската писателка Ангелина Жекова по случай Международния ден на детската книга.

Инициатор и организатор на отбелязването на бележити дати и събития

2013 г. е обявена от ЮНЕСКО за година на Св. св. Кирил и Методий. Учениците от клуб “Приказен свят” и ПИГ ІV. б клас посещават училищната библиотека и се запознават с историята на книгата и делото на светите братя Кирил и Методий. Със съдействието на училищната библиотека те участват в Националния конкурс „Защо са ни ценни старобългарските писмена?” на Фондация „Свети Евтимий, Патриарх Български” и Детско-юношески отдел на Столична библиотека.

Място за създаване на социални контакти и приятелства, почивка и забавления

Библиотеката бе място за среща на учениците от клуб “Широко отворени сърца” с учениците от Дома за деца и юноши, лишени от родителски грижи – Попово.

Място за изложби и ученически изяви

Библиотеката приютява изложби на макети на книги, изработени в часовете по изобразително изкуство, исторически книжки на петокласниците, книжката с комикси на Петър Добринов.

Желана територия за провеждане на клубна дейност

 • Клуб “Обичам да чета детски книги”
 • Клуб “Аз помня и преоткривам”
 • Клуб “Приятели на книгата ” и ИК “Каравеловче”

Дарители на училищната библиотека са бивши и настоящи ученици, учители, граждани на Попово, издателства, организации. За 2013 г. дарените книги са 250.

Училищната библиотека е и организатор на конкурс за „Най –добър читател на училищната библиотека”, който се обявява в началото на учебната година. Учениците се състезават в две възрастови групи:

 • І – ІV
 • V – VІІІ клас.

На 24 май директорът на училището връчва грамота и награда на най–добрите читатели за учебната година.

Благодарим на Антоанета Йорданова за интересната информация относно дейността на училищната библиотека в Попово. Ако си спомняте, вече сме ви разказвали за г-жа Диляна Димова, чиято е и страхотната идея за литературни двубои, осъществена в рамките на „Читателска щафета 2: Детективи с машина на времето“.

Ако искате да споделите с нас добрите практики в училищата и библиотеките в страната, пишете ни на мейл igra@detskiknigi.com.